Ünnepi ülés

2023.08.20. 18:29

Díszpolgárokat avattak Mezőberényben - galériával

A mezőberényi képviselő-testület vasárnap délelőtt megtartott ünnepi ülésén prof. dr. Lengyel Imre és Mike Münzing, Münsingen város polgármestere vehette át a Mezőberény Város Díszpolgára címet.

Fotó: Jenei Péter

Siklósi István, a település polgármestere köszöntőjében elmondta, 2023-ban több kerek évfordulóra is emlékeznek a városban: – Augusztus 20-án elsősorban a magyar államalapítást ünnepeljük, megemlékezve Szent István király történelmi tettéről, az Európához csatlakozás első lépéséről – sorolta.

– Évfordulóinkról szólva, napjainkhoz a legközelebbi a 10 éves értéktár megalakulása, amely arra hivatott, hogy városunk értékeit összegyűjtse, mintegy leltárt készítsen mindazokról a dolgokról, amelyekkel nemcsak öncélúan büszkélkedhetünk, hanem kiajánlhassuk a más településekről érkezőknek, akár testvérvárosainknak. A legrégebbi dátumhoz kapcsolódóan, idei kiemelt évfordulónk a városunk újratelepítésére emlékezik.

Kifejtette, 1723-ban érkeztek az első szlovák telepesek, akik érkezésétől számítják azt a településteremtő tevékenységet, munkát, amely a három nemzetiség – német, magyar, szlovák – együttélésével nemcsak élhetővé tette őseik földjét, de a mai napig tartó folyamatos fejlődést eredményezett. Szólt arról, hogy 200 éve született Petőfi Sándor, hazánk egyik legnagyobb költője. Mezőberény pedig Petőfi emlékhely, másik 14 magyarországi településsel együtt. Az idei évben rá is emlékeznek, készül a Petőfi emlékszoba, az állandó kiállítás, melynek átadását október 22-ére tervezik.

Kitért a Münsingennel 30 éve megkötött testvérvárosi szerződésünkről is, amely mutatja a Mezőberényben lakók európai elkötelezettségét, valamint partnerük nyitottságát más nemzetek, más kultúrák iránt. – Mezőberényiek részéről mutatja azt, hogy nem idegenként tekintünk más nemzetek tagjaira, de keressük a közös pontokat országaink között, és keressük a jó gyakorlatot mások gyakorlatában. Nyitottak vagyunk az újra, a miénktől eltérő kultúrákra, a másoktól való tanulásra, kapcsolatépítésre. Kicsit államalapító őseink, Szent István Király példáját követve – hangsúlyozta.

Az elismerések átadásáról szólva kiemelte, mindig jóleső érzés ünnepelni, és öröm elismerések átadásán részt venni, megtisztelni egy-egy elismerésre méltó személyt jelenlétünkkel. Hangsúlyozta, Mezőberény Város Díszpolgárai Mindannyian szakmájukban és azon túl is elismert emberek. 

– Van közöttük tudós, orvos, űrkutató, jogász, kutató, mezőgazdász, sportoló, a testvérváros képviselője, művész is, de mindegyikükre csupa nagybetűvel illik, hogy ember – fogalmazott.

Mezőberényhez való kötődése, nemzetközileg is elismert tudományos munkássága, valamint Mezőberény jó hírnevének öregbítése okán idén a mezőberényi képviselő-testület erkölcsi elismerésként „Mezőberény Város Díszpolgára” kitüntető címet Prof. Dr. Lengyel Imrének adományozta.

A testvérvárosi kapcsolat ápolása, fejlesztése érdekében végzett példamutató tevékenysége, emberi magatartása, valamint Mezőberény jó hírnevének öregbítése okán a képviselő-testület a város lakóinak tisztelete és nagyrabecsülése kifejezéseként, erkölcsi elismerésként 2023. évben „Mezőberény Város Díszpolgára” kitüntető címet Mike Münzing Úrnak, Münsingen város polgármesterének ítélte oda. A programon részt vett Dankó Béla országgyűlési képviselő is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában