Kedvező hatások

2023.08.12. 13:53

Ahogy rendbe tették a szemétbe borult záportározót, özönlöttek a madarak

Már érezhetők a szinte teljesen befejeződött mezőberényi belvízvédelmi beruházás első kedvező hatásai. A közel 400 millió forintos fejlesztés során helyrehoztak egy korábban náddal benőtt, a vasúttól nem messze található, több helyen szemét borította záportározót, ami régen vályogvető gödör volt. Hat utcában pedig felújítottak már meglévő csatornákat, és új csatornaszakaszokat is építettek.

Papp Gábor

Siklósi István elmondta, kiemelten fontos a belvíz elleni biztonság erősítése

Fotó: Für Henrik-archív

A munkálatok gyakorlatilag a végükhöz értek – nyilatkozta a fejlesztés egyik helyszínén, az említett záportározónál Siklósi István polgármester. A terület nagyot változott az elmúlt hónapokban, hiszen korábban a területet nádad nőtte be, és sokan ott szabadultak meg a szemetüktől is.

Mint arról korábbi cikkünkben is beszámoltunk, a fejlesztés részeként megújult a záportározó, amit kibővítettek, illetve mélyítettek. A tó 3,8 hektáros területű, és korábban 57 ezer köbméter víz befogadására volt alkalmas, mostanra viszont 80 ezer köbméter csapadékvizet képes befogadni. Ennek érdekében a tavat kikotorták, illetve 25-30 centivel mélyítették. A tó egyébként a vasút felől érkező, illetve a környező városrész csapadékvizét gyűjti össze. A tavat nem csak a csapadék összegyűjtésére, hanem annak megtartására is használják. Amennyiben lesz elegendő víz a tározóban, az akár a tűzoltók számára szivattyúzására, tüzek oltására is használható lesz.

– Az első eredmények már látszanak, a tavon gyakorlatilag ahogy a kivitelező helyrehozta az, madarak sora jelent meg, egy különleges élővilág látszik megtelepedni – emelte ki. A polgármester szólt arról, hogy a kivitelező még körülhengerezi majd a tavat, hogy az alkalmas legyen kutyasétáltatásra, illetve csak sétára is. Emellett természetesen fákat és füvet is ültetnek majd a területen, így téve még hangulatosabbá a környéket.

Siklósi István emlékeztetett arra, hogy a belvízvédelmi fejlesztés során hat utcában a Szegfű, az Olajfa, a Zöldfa, a Szivárvány, a Fürjes és a Rövid utcában felújították a belvízcsatornákat, illetve emellett 2,3 kilométernyi elsősorban zárt csapadékvíz-elvezető csatornákat építettek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, erre komoly szükség is volt, hiszen a városrészen, illetve az említett hatból három utcában egy-egy nagyobb esőzés komolyabb gondokat okozott. Az említett területen főként vályogépítésű házak találhatóak, amelyek nagy része könnyen felszívta a vizet, amitől viszont jelentősen romlott az érintett ingatlanok állapota.

A másik három utcát kevésbé érintették ezek a gondok, ugyanakkor maga a csapadékvíz-elvezető rendszer együttesen, rendszerként működik a területen, így szükség volt az ottani szakaszok rekonstrukciójára is.

– A tavalyi aszályos időszakhoz képest, idén kifejezetten csapadékosak a mögöttünk hagyott hónapok. Az esőzések miatt kialakult problémák azonban szerencsére megszűntek, azok a háztulajdonosok, akiknek eddig gondok adódtak egy-egy nagyobb csapadék után, most jelezték, most nem kellett azoktól tartaniuk – emelte ki Siklósi István. A beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban elnyert 390 millió forintos támogatás segítségével valósult meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában