Belvízvédelmi fejlesztés

2023.04.20. 06:35

Újjászületett a vasút közeli berényi tó

Befejezéséhez közelít a 390 millió forintos belvízvédelmi fejlesztés Mezőberényben. A beruházás részeként rehabilitálják a vasút közelében található záportározót, és abból, illetve annak környékén emellett egy rekreációs helyet is kialakítanak. Hat utcában felújították a meglévő csatornákat, illetve 2,3 kilométeres új csatornaszakasz is épült.

Papp Gábor, [email protected]

Siklósi István elmondta, a tó környékén rekreációs helyet is kialakítanak

Fotó: Bencsik Ádám

A 47-es főút hídjáról is jól látható záportározót korábban szinte teljes egészében nád, illetve jó néhány helyen szemét borította.

– A fejlesztés a végéhez közeledik, még a záportározót 25-30 centivel mélyíteni fogják a beruházás során, hogy nagyobb legyen a befogadóképessége – nyilatkozta hírportálunknak a helyszínen Siklósi István. A város polgármestere elmondta, a tó egyrészt a vasút felől érkező, másrészt a környező terület csapadékvizét gyűjti össze. Mint kiemelte, a záportározó 3,8 hektáros, és 57 ezer, területét kibővítve 80 ezer köbméter víz befogadására alkalmas.

Siklósi István megerősítette, hogy a tavat nem csak a csapadék összegyűjtésére, hanem annak megtartására is használják majd. Az ott található víz így akár öntözésre, akár a tűzoltók számára szivattyúzásra, tüzek eloltására is használható lenne.

A polgármester kitért arra, hogy már most is látszódik, hogy mekkora változást hozott a területen a záportározó kikotrása, illetve mélyítése, például madarak telepedtek meg ott.

– Egy rekreációs területet is létrehozunk a területen. A tó körül hamarosan elvetik a füvet, fákat fogunk ültetni, illetve egy nagyon várt kutyafuttatót is létrehozunk – emelte ki Siklósi István.

A polgármester korábban arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy a beruházás részeként hat utcában, a Szegfű, az Olajfa, a Zöldfa, a Szivárvány, a Fürjes és a Rövid utcában helyrehozták a belvízcsatornákat, és főként zárt csapadékvíz-elvezető csatornákat építettek. Erre komoly szükség is volt, hiszen a városrészen, illetve az említett hatból három utcában egy-egy nagyobb esőzés komolyabb gondokat okozott. Az említett területen főként vályogépítésű házak találhatóak, amelyek nagy része könnyen felszívta a vizet, amitől viszont jelentősen romlott az érintett ingatlanok állapota.

A másik három utcát kevésbé érintették ezek a gondok, ugyanakkor maga a csapadékvíz-elvezető rendszer együttesen, rendszerként működik a területen, így szükség volt az ottani szakaszok rekonstrukciójára is. A felújítás mellett 2,3 kilométeren teljesen új csatornaszakasz is épül.

– Nagyon lényeges, hogy reagáljunk az egyre gyakrabban előforduló időjárási szélsőségekre – folytatta a gondolatot Siklósi István. – A beruházás segíti annak kezelését, hogy ha egyszerre nagyobb mennyiségű csapadék hull le. A záportározó mélyítése, rendbe hozatala a víz megtartását is szolgálja, illetve hozzájárul ahhoz, hogy ott egyfajta pihenő és közösségi helyet alakítsunk ki.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában