Együttműködés

2023.07.04. 13:01

Tornaterem építésért cserélnek ingatlanokat Gyulán

A gyulai katolikus gimnázium tornatermének építése érdekében cserél ingatlanokat a fürdővárosi önkormányzat, illetve a Szeged-Csanádi Egyházmegye. A kérdésről múlt heti ülésén döntött a helyi képviselő-testület.

Papp Gábor

A testület fontosnak tartja a fejlesztés megvalósulását. Fotó: Bencsik Ádám

Az előreterjesztés tárgyalása során dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, a Szeged-Csanádi Egyházmegye állami támogatásban részesült, hogy a katolikus gimnázium számára tornatermet építsenek a városban. Az intézmény telkén azonban fizikailag nem lehetséges a fejlesztés megvalósítása, ezért az együttműködésük jegyében a város felajánlotta az úgynevezett zsidó-udvar épületét. Az ingatlan egy részét korábban már lebontották azért, hogy ott megépülhessen az Erkel Ferenc Gimnázium tornaterme és sportudvara. A meglévő rész pedig most a katolikus gimnázium beruházását segíti majd. 

A polgármester kiemelte, a nemzeti vagyonról szóló törvény alapján ingyen is átadhatnák az egyháznak a két ingatlant. Azért két ingatlanról van szó, mert a szomszédos területre is szükség van az építkezéshez. A beruházás közfeladat ellátását is jelenti, és a város számára is előnyös a fejlesztés, hiszen tovább korszerűsítik a helyi oktatást, és a létesítmény a gyulai közösségeket is segítheti.

A város azonban egy minimális ellenértéket kért az ingatlanokért. Az ingatlan tulajdonjogának átruházása az önkormányzati bérlakásállomány csökkenését eredményezi, ezért a csere során elsősorban arra törekedtek, hogy olyan ingatlanokat kapjanak, amelyek ezeket pótolják. Felbecsülték a két önkormányzati ingatlant, amelyek értéket 71 millió 721 ezer forintban határozták meg. Az egyházmegye cserében egy Béke sugárúti lakást 22 millió és egy Madách utcai kertes házat ajánlott fel 14,5 millió forint értékű házat ajánlott fel, a különbözetet pedig pénzben egyenlíti ki. 

A polgármester kifejtette, a zsidó-udvar védett homlokzatának megőrzéséhez ragaszkodnak, annak meg kell maradnia, így a városképet a tornaterem építése közben is óvják. Az egyházmegye elfogadta mindezt, így a leendő tornatermet is így alakítják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában