Gyűjtés

2023.07.20. 14:06

Összefogásból vásároltak emelőkosaras tűzoltóautót a tótkomlósi tűzoltók

Biztonságban érezhetik magukat a tótkomlósiak és a közeli települések lakói, hiszen évtizedek óta végzik munkájukat a Tótkomlósi Önkormányzati Tűzoltóság tagjai Nagy Sándor parancsnok vezetésével. Az önképzés mellett eszközállományukat is folyamatosan gyarapítják, modernizálják.

Csete Ilona

Nagy Sándor parancsnok az adományok segítségével megvásárolt létraszerrel

Fotó: Für Henrik

Az elmúlt hónapok a lakossággal és a vállalkozásokkal való partnerség még szorosabbá fűzéséről szóltak. Gyűjtésbe kezdett az Önkéntes Tűzoltó Egyesület egy új tűzoltóautó beszerzésére.

Olyan autót kerestek gépparkjuk bővítésére, ami a laktanya garázsába is befér. Találtak is egy IVECO létrás gépjárművet Németországban. A Tótkomlósi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 5 millió forint tartaléka azonban kevésnek bizonyult, a még hiányzó 4 milliót adományokból próbálták előteremteni.

Nagy Sándor parancsnok elmondta, mozgalmas 3 hónap van mögöttük. A napi feladatok mellett nemcsak a közösségi felületeken közzé tett felhívásukra adtak a lakosok 5 ezer és 50 ezer forint közötti felajánlásokat, de a vállalkozások is támogatták őket, a kezdeményezésüket. Ám a személyes találkozásokkor folytatott beszélgetéseknek, a kapcsolatoknak sokkal nagyobb hatása volt. Ezek után tudtak jó döntéseket hozni az adományozók. Hálásak minden beérkezett forintért – tette hozzá a parancsnok, aki egy jó csapat élén azt is elárulta, a még be nem érkezett forintokat a kollégák saját privát forrásaik „mozgósításával”, tagi kölcsönnel kipótolták, hogy a vásárlás mielőbb hivatalosan is megtörténhessen.

Ezt a létraszert például a kosárból is lehet irányítani
Fotó: Für Henrik

– Szerencsére az eladó türelmes volt. Elutaztam Németországba, hogy személyesen is meggyőződjek, mit is kapunk a pénzünkért. Ez az emelőkosaras tűzoltóautó nem új, de teljes gyári felújítást kapott (amit 10 évente minden, hasonló járművön el kell végezni). Ezután megvettük, s az 1600 kilométeres hazaúton jól teljesített – tette hozzá a parancsnok. Folyamatban van az üzembehelyezés, a kezelő állomány típusvizsgát tesz, s utána bevethető lesz a jármű, hogy a komlósi tűzoltók a munkájukat még hatékonyabban végezhessék.

Huszonnégy méter a munkamagassága

A Németországból vásárolt létrás tűzoltóautó munkamagassága 24 méter. Nagy Sándor elárulta, korábban is volt egy hasonló gépjárművük, de ennek a technikai megoldásai modernebbek. Ezt a létraszert például a kosárból is lehet irányítani. A beszerzéssel egy korszerűbb technológia birtokába jutottak a komlósiak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában