Jubileum

2023.07.20. 11:38

Országjáró: kétszáz után mennek tovább, új helyekre érkeznek Békésben is

A Kossuth Rádió 2018 szeptemberében indult, Országjáró című, szombati magazinműsora eddig a Kárpát-medence 343 településére, köztük Békésbe is elkalauzolta a hallgatókat. A 200. jubileumi adás helyszíne a múlt héten Lakitelek, a Hungarikum Liget volt. A műsor szülőatyja, felelős szerkesztője a gyulai Domokos István. Irányításával eddig 11 500 riportalanyt szólítottak meg. Most szombaton délelőtt és délután a Tisza-tóról jelentkeznek be, többek között Czifra Szilvia műsorvezetővel és Szarka Szilárd rádiós főgyártásvezető közreműködésével.

Nyemcsok László

Dr. Görgényi Ernő elhelyezi az Országjáró Kincsesládába Gyula város ajándékát

Szarvastól Mezőhegyesig, Orosházától Kondorosig a Békés vármegye számos települését felkereste élő műsorával az Országjáró, melynek célja, hogy kaput nyisson a mindennapi emberek életére, és megismertesse a hallgatókkal az egyedülálló történeteket.

– A Kossuth Rádió csapata óriási távolságokat tett meg az utazásai során – ecsetelte Domokos István. – Összesen 75 500 kilométert jártunk be, ez a távolság megfelel annak, mintha 33-szor megkerülnénk Magyarországot. A műsor eddig a hagyományok mentén számos ősi magyar mesterséget is bemutatott. Mintegy száz, a magyar kulturális örökséget gazdagító foglalkozást ismerhettek meg hallgatóink az adások által.

A sorozat több száz kulturális, köztük gasztronómiai kincset juttatott el az otthonokba az éteren keresztül. Így az adások segítségével fedezhették fel a hallgatók a különböző múzeumokat és a történelmi helyszíneket. A közmédia műsora a Petőfi 200 emlékév alkalmából különleges projekttel készült. Az Országjáró vendégei és Lackfi János József Attila-díjas költő közreműködésével elkészült az Országjáró Petőfi vers. A költeményt azokból a szavakból állította össze a költő, amelyeket az Országjáró a különböző helyszíneken gyűjtött össze az adások résztvevőitől. Az elkészült alkotást Lackfi János személyesen szavalta el a költészet napján a Kossuth Rádióban.

Gajárszki Zsolt hangmérnök (balra), Szarka Szilárd, Czifra Szilvia, Domokos István és Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke egy békéscsabai felvételen

– A műsor egy másik izgalmas eleme az Országjáró Kincsesláda volt – emelte ki Domokos István.  A Kincsesládába a települések elhelyezik azt a stafétaajándékot, amiről úgy gondolják, hogy a legjobban jelképezi a közösségüket, amire büszkék. – Ez a staféta ajándékként járta be a településeket, és elvitte azokat a helyi büszkeségeiket, amik az adott falunak vagy városnak a legnagyobb értéket jelentették. A műsor a kezdeményezéssel segítette a helyi közösségeket, hogy továbbadhassák az utókornak kulturális kincseiket.

Az Országjáró Vándorbot is fontos szerepet játszik az adások során. A Parlamentből indult útjára tavaly, ez a vándorbot jelképezi a műsor küldetését és azokat az értékeket, amiket az adásokban bemutatnak. A vándorbot egyre több településen járt, mindenhol fogadták és továbbadták, hogy az Országjáró üzenete minél több emberhez eljusson.

– A műsor célja továbbra is a vidék Magyarországának bemutatása – hangsúlyozta a felelős szerkesztő. – Kiemelve az adott helyszín történelmét, kulturális értékeit, gasztronómiáját, turisztikai látványosságait, helyben készült remekeit, értékes, érdekes embereit, közösségeit, művészeit. Számunkra is nagy élményt jelent, hogy szemtől szemben megtapasztalhatjuk, milyen sokat jelent, ha valaki mesélhet a múltjáról, a hobbijáról. Szóval, tovább szól az Országjáró szombat délelőtt 10–12, szombat délután 14.30–17.30-ig élőben, a Kossuth Rádióban.

Könnyekkel küzdve is mesélnek

Domokos István elmondta, az Országjáró egyik legnagyobb erénye, hogy nem több száz kilométerről készül.

– Hétről hétre vesszük a fáradságot, és elutazunk az ország, a Kárpát-medence legtávolabbi pontjaira is, így a műsorban szereplők a saját közegükben mutathatják meg magukat – hangsúlyozta a felelős szerkesztő. – Amikor készülünk egy-egy adásra, nagyon sok információt megtudunk az adott településekről, de minden adás rejteget kincseket. Sokszor olyanokat is, amelyek nincsenek benne a köztudatban, sőt, nem egyszer olyanokat is, amelyekről talán csak a helyiek tudnak. Az Országjáró ebből a szempontból egy hatalmas tabló, ami összegyűjti a természeti kincseket, az épített örökség remekeit, de azokat az embereket, közösségeket is, melyek különleges tudás birtokában vannak.

Szinte minden hétvége tartogat egy-egy nagy találkozást és fontos pillanatot. Ilyen az, amikor egy idős hölgy a könnyeivel küszködve mesél az édesanyjától tanult hímzéseiről, amikről korábban azt gondolta, senkit sem érdekel. Egy-egy vendég olyan történettel rukkol elő, amit még soha, senkinek nem mondott el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában