Átalakítások

2023.07.07. 14:16

Nyár végére költöznek be az árusok a csabai piac új részébe

Nyár végére költözhetnek be az árusok a békéscsabai piac új, 6 ezer négyzetméteres részébe – ismertette Kozma János, a piacot üzemeltető Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, hozzáfűzve, az ünnepélyes átadás után jelenleg az elárusítóhelyek, a pavilonok kereskedelmi célú átalakításai zajlanak.

Licska Balázs

A térségi vásártér kialakítása kormányzati támogatásból, a Modern Városok Program keretében valósult meg.

Fotó: Bencsik Ádám

Nemrég ért véget a békéscsabai piac nagyszabású, csaknem 8,5 milliárd forintos fejlesztése, a térségi vásártér kialakítása kormányzati támogatásból a Modern Városok Program keretében. A beruházást – amelynek keretében többek között egy új, fedett-nyitott, 6 ezer négyzetméteres vásárcsarnok, valamint 292 személygépkocsi fogadására alkalmas parkolóház épült – a napokban adták át ünnepélyes keretek között

A piacot üzemeltető Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója elmondta, a piac teljes felújításával az volt a cél, hogy a békéscsabaiak és a városba érkezők kényelmét szolgáló, nyüzsgő piacot alakítsanak ki, amely modern, komfortos és rendezett körülményeket biztosít mind az árusok, mind a vevők számára. Úgy véli, ezt a célt el is érték, és nyár végétől nem csak térségi, országos szinten is a kiemelkedők közé fog tartozni a békéscsabai létesítmény.

Kozma János hozzátette, hogy az újonnan kialakított, zárt csarnokban 18 pavilon, a fedett-nyitott részben 102 pavilon, 24 raktár, 36 kőpad, a büfésorban 18 büfé kapott helyet. A beruházás építészeti átadását követően azonnal megkezdődött a létesítmények kereskedelmi átalakítása a bérlők igénye szerint. Ezt ahhoz hasonlította, hogy amikor egy áruház építészetileg elkészül, utána jön az áruházlánc, és a saját igényei, imázsa szerint elvégzi a belső átalakításokat.

Kozma János elmondta, az építészeti átadás után a kereskedelmi célú átalakítások zajlanak. 
A szerző felvétele

– Ez történik most az új részen, és mivel ez egy nyitott terület, így mindenki nyomon követheti a folyamatot – magyarázta. 

Vannak olyan kereskedők, akik csak egy, de olyanok is, akik több pavilonra pályáztak, így például néhol szükséges a válaszfalak elbontása, illetve pultokat, polcokat, akár próbafülkéket alakítanak ki. Ezt a bérlők a zrt. szakembereivel együttműködve végzik. A pavilonokat lezáró kapuelemeknél szintén lesznek átalakítások, több szempontot mérlegelve. Hangsúlyozta: ezek a munkák azért is fontosak, mert az árusok hosszú távra terveznek ezeken a helyeken. 

Kozma János kiemelte: a cél az, hogy ezek az átalakítások minél hamarabb befejeződhessenek, és nyár végére minden árus beköltözhessen a végleges helyére. A költözés vélhetően folyamatos lesz, hiszen amint a bérlő végez a munkálatokkal, kulcsot kap és be tud rendezkedni. Olyan munka pedig nem várható, ami az immár beköltözötteket zavarná, hiszen csak belső átalakítások zajlanak.

A vezérigazgató elmondta, hogy nyár végére azért is kell mindenkinek átköltöznie, mert ettől kezdve az összesen csaknem 300 jármű fogadására alkalmas parkolóház földszinti részén megszűnik a kereskedelmi tevékenység. Az eredeti funkciónak megfelelően parkolóként fog működni, és ezzel a lépéssel több mint száz férőhelyet nyitnak meg az autóval érkezők számára.

Hozzátette: kíváncsiak arra, hogy a parkolóház teljes átadása után milyenek lesznek a forgalmi viszonyok. Végeznek egy felmérést, és az önkormányzatnak tesznek egy javaslatot, hogy milyen legyen a végleges parkolási rend a piacon és a környező utcában, ugyanis a környékben élők többször kezdeményezték, hogy legyen fizetős náluk is a parkolás, és szüntessék meg ezzel az áldatlan állapotokat. De az eddigi gondokon biztosan enyhít a parkolóház és az újonnan épült sok parkoló.

Teljesen telített lesz a fedett-nyitott rész


Kozma János vezérigazgató elmondta, hogy az árusok egy része tart az újabb költözéstől, hiszen a vevők is megszokták az ideiglenesnek szánt parkolóházat. Igyekeznek nyugtatni őket, és tapasztalható, hogy hatalmas az igény az újonnan épült részekre a bérlők részéről. A fedett-nyitott részen minden pavilon gazdára talált a pályáztatás eredményeként, a kereskedelemre alkalmas fedett és nyitott burkolt területekből is elkelt minden négyzetméter. Azaz teljesen telített lesz ez a rész, és keresik is azokat a lehetőségeket, hogyan lehetne bővíteni az elárusító helyek számát. Szabad pavilonok egyelőre csak a zárt csarnokban akadnak, itt számítanak a jelentkezőkre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában