Helyszíni bejárás

2023.07.02. 13:00

Közösségi és kulturális tér épül a szarvasi Kacsa-tónál

Az utóbbi évtizedek legnagyobb parképítési munkálata valósul meg Szarvason, a Kacsa-tó környezetében. A helyszíni bejáráson kiderült, a rendezett zöldterület egyben rendezvényhelyszín is lesz, és teljes egészében kerítést kap, illetve a bejáratok helyére díszes kapukat építenek.

Vásári Erzsébet

A napokban körbejárta a város folyamatban lévő beruházásait a szarvasi képviselő-testület. Egyik fontos állomásuk a Kacsa-tónál lévő építkezés volt, amely helyszínen minden ismert részlet kiderült a fejlesztéssel kapcsolatban. Babák Mihály polgármester elmondta, a Kacsa-tó környezetében hatalmas változás következik be, ahol egy 730 millió forintos beruházás munkálatai zajlanak.

Bődi Péter, a kivitelező Integrál Zrt. vezérigazgatója a képviselő-testület tagjainak a bejáráson elmondta, a Kacsa-tó projekt két részből áll, egy külső park-, és térépítésből, valamint egy rendezvénycsarnok megépítéséből. Utóbbiról részletezte, az építmény egy 400 négyzetméteres, legalább 1000 fő befogadására képes, nyitott csarnok lesz. A ragasztott fa tetőszerkezet alatt helyet kap egy színpad, egy kiszolgáló rész, öltözők, valamint egy hatalmas nézőtér is.

A külső részről Bődi Péter kifejtette, az számos élmény-, és látványelemből áll majd. Az egyik legjellemzőbb része a parkosítás, csaknem 5000 négyzetméter füvesítéssel, valamint 50 fa, és 3500 cserje elültetésével, és természetesen öntözőrendszerrel, amelyről úgy fogalmazott, hogy az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb parképítési munkálata lesz Szarvason.

Megtudtuk, a Kacsa-tó a beruházás folyamán kap egy külső térburkolatos sétányt, amelyen haladva gyalogosan megközelíthető lesz majd az újonnan épülő játszótér. A tó leeresztéséről elmondta, annak érdekében történt meg, hogy az iszapkotrás minél hatékonyabban valósuljon meg. Ezen munkafolyamat előtt pedig a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége a halakat lehalászta, illetve kimentette, amelynek köszönhetően minden, a tóban őshonos halat ideiglenesen áttelepítettek. A vezérigazgató hozzátette, a napokban már el is indultak a kotrási munkálatok, ami a terület nagy részére kihat, hiszen az iszapot a meder mellett szárítják ki az elszállítás előtt.

A beszámolóból kiderült, a fent említett sétány autóval és gyalogosan is járható lesz. Itt Babák Mihály kiemelte, hogy az autósok elől azonban el lesz zárva, és csak azok hajthatnak majd be gépjárművel, akik a jövőbeni rendezvényekre szállítanak például eszközöket, felszereléseket, vagy élelmiszert.

Bődi Péter ismertette, a sétány mentén lesz öt árusító pavilon, a rendezvényhelyszín külső területein pedig 40 új parkoló épül a strand, illetve a Malom utca felőli oldalon a projekt keretében. Hozzátette, a parkolók számát és helyszínét úgy határozták meg a tervezés során, hogy minél több zöldterület maradjon. Az élményelemekről megtudtuk, a sétány mellett lesz streetball pálya, teqball pálya, egy utcai edzőpálya, a már említett játszótér és egy standröplabda pálya.

Végül elhangzott, a területen teljes körű közvilágítást és kamerarendszert építenek ki, 72 kandeláberrel és 15 kamerával. Megújul továbbá a tó leeresztő műtárgya, ami által az könnyen leereszthető és tölthető lesz szükség esetén. Ehhez készül egy betorkolló műtárgy is, amely által össze lesz kötve a Holt-Körössel, és egy gyalogos fahíd is készül, kilenc méter fesztávolságban, ami a sétányba csatlakozik majd. Épülnek emellett mólók és három madárles a kerítés mentén, a Szent István parkban pedig egy bástyának nevezett kilátó. Bődi Péter hangsúlyozta, az egész terület kerítéssel lesz körülvéve, és díszes kapuk adják majd a bejáratokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában