Utazás

2023.07.20. 19:49

Horgonyt vetett az expedíció Tarcsán - videóval

Visszaérkeztek Köröstarcsára annak a főként békéscsabaiakból álló vízi expedíciónak a tagjai csütörtökön délután, akik egy korábban megkezdett természetfilm forgatása miatt utaztak a Körösökön keresztül a Tiszára.

Papp Gábor

A csapat 1400 kilométer megtétele után tért haza a kalandról.

Fotó: Bencsik Ádám

A kis csapat három évvel ezelőtt már hajózott hasonló módon a „szőke folyón”, ám akkor kaptak egy áradást, ami miatt például a homokpadoknál nem lehetett felvételeket készíteni.

Gyurkó Dániel, az expedíció vezetője lapunknak elmondta, a négy nagy hajóval a Szamos befolyásáig, Vásárosnaményig, illetve Tiszamogyorósig jutottak fel, az alacsony vízállás miatt tovább már csak utazótársuk, Knyihár Mihály kisebb hajójával tudtak közlekedni. Összesen 1400 kilométert tettek meg a június 28-án indult utazás részeként. 

– Egyik legfőbb célunkat elértük, hiszen rengeteg szép homokpadot találtunk, és a tájak lenyűgözőek voltak. Emellett a kedvező vízállás, illetve a kiváló időjárás miatt különösen nagy élmény volt hajózni – tette hozzá. – Mindössze négyszer esett, amelyek közül háromszor a zápor alig egy-két percig tartott, egy alkalommal pedig húsz percig hullott az eső.

Természetfilm forgatása miatt utaztak a Körösökön keresztül a Tiszára.  Fotó: Bencsik Ádám

A csapatnak emellett remek kalandokban is része volt, Knyihár Mihály például fogott egy-egy 13 és 15 kilós harcsát.

Az expedíció tagja volt Major Gyula rendező, ifjabb Major Gyula operatőr, illetve néhány napra a rendező felesége és lánya is csatlakozott az expedícióhoz. Knyihár Mihály és felesége, Ági, Varga Mihály, illetve Németországból Erdei Levente és felesége ugyancsak részese volt a kihívásnak, később Gebei Béla, valamint Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke és fia, Gergő is részt vett az expedícióban.

Opauszki Zoltán elmondta, jó barátai invitálták meg az útra, amire nem mondhatott nemet. 

– Egy ilyen hajótúrán hosszabban lehet ismerkedni a folyókkal és azok környezetével. Nagyon fontosnak tartom, hogy ha valaki a turizmussal foglalkozik, akkor ne csak az íróasztal mellől alkosson véleményt, hanem személyesen is megtapasztalja, miről is van szó – tette hozzá, majd kiemelte, az aktív turizmusban kiváló lehetőségek rejlenek térségünkben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában