Kánikula

2023.07.11. 15:50

A hőség miatt 10-15 százalékkal több riasztás fut be a mentőkhöz

Az elmúlt napokban mintegy 10-15 százalékos emelkedés tapasztalható az Országos Mentőszolgálathoz beérkező segélykérések számában – tudtuk meg Hangai József mentőtiszttől, a mentőszolgálat regionális kommunikációs munkatársától. Hangai József arra is felhívta a figyelmet, hogy a hőségriadó idején a kisgyermekek és az idősek vannak kitéve a legnagyobb veszélynek.

Papp Gábor

Az átlagosnál több a riasztás ezekben a napokban.

Fotó: MW

Mint Hangai József kiemelte, főleg krónikus betegségek fellángolásai, szív-és érrendszeri betegségek akut megnyilvánulásai, infarktusgyanús, stroke-gyanús betegek és közlekedési balesetek sérültjei miatt érkeznek hozzájuk jelzések. Hozzátette, a közlekedésben a meleg egyébként is rontja az reakcióidőt, ráadásul a nyári szabadságolások, utazások kapcsán, valamint a külföldi tranzit forgalom megemelkedésével sajnos nő a balesetek száma is.

Kérdésünkre kifejtette, nagyon fontos, hogy gyermeket, csecsemőt még lehúzott ablak mellett se hagyjunk az autóban, mert a percek alatt átforrósodó utastér végzetes lehet számukra. Érdemes ezekben a napokban meglátogatni, telefonon felkeresni idős hozzátartozóinkat, szomszédainkat, ellenőrizni állapotukat.

Arra a kérdésünkre, hogy, a hőség milyen hatással van ránk, kiemelte, mindez nagyon sok módosító tényezőtől függ. Fontos, hogy valaki idősebb vagy fiatalabb, netalán gyermek, aktív életet él, vagy inkább irodai munkát végez, sokat tartózkodik a szabadban, vagy ideje nagy részét légkondicionált irodában, autóban tölti, rendszeresen sportol, vagy mozgásszegény életmódot folytat. Általánosságban elmondható, hogy hőségriadó idején a kisgyermekek és az idősek vannak kitéve a legnagyobb veszélynek, ők tudnak a folyadékháztartással legkevésbé kompenzálni.

Ebből is adódik, hogy rendkívül fontos a megfelelő folyadékbevitel, amire azt mondhatjuk, hogy élettanilag minden 10 testtömeg kilogrammra 4, hőség esetén akár 5 deci folyadékot kell bevinni. Ez azt jelenti, hogy egy 80 kilós személynél a 3,5-4 liter egyáltalán nem számít soknak. Ebben természetesen benne foglaltatik a levessel és egyéb táplálékkal bevitt folyadék is.

Hőség esetén a szervezet a hőt verejtékezéssel, párologtatással próbálja csökkenteni. Ilyenkor a vízzel együtt sókat is párologtat, fontos ezeknek a pótlása is. Leggyakoribb ilyen pótlandó ionok a nátrium, klorid, és a magnézium.  – Szoktuk javasolni, hogy 1,5 liter vízhez csupán egy késhegynyi sót adjanak, ami megfelelő mennyiség lehet az ionok pótlására, de nem rontja el a víz ízét – mondta Hangai József.

Hangsúlyozta, folyadékpótlásra vizet szoktak javasolni, vagy léteznek akár izotóniás italok is, de mindenképp alkoholmentes és lehetőség szerint cukormentes folyadék jelentse az alap folyadékbevitelt, gyümölcsleveket, üdítőket ezen felül érdemes fogyasztani. A kávé és a tea nem számít bele a napi folyadékmennyiségbe, hiszen a koffeinnek vízhajtó hatása is érvényesül.

Érdemes használni a légkondicionáló berendezéseket, de azokat úgy célszerű beállítani, hogy a kinti hőmérsékletnél körülbelül 5 fokkal alacsonyabb hőmérsékletet tartsanak fenn a szobában. 11 és 14 óta között mindenképp érdemes árnyékos, hűvös helyen tartózkodni és a nap többi részében is célszerű kalapot, fejfedőt használni, bőrünket pedig magas faktorszámú napvédővel védeni.


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában