Természetfilm

2023.06.28. 14:03

Tiszán innen – különleges expedíció indult a folyóra Köröstarcsáról - galériával

Négy hajóval indultak el annak a főként békéscsabaiakból álló vízi expedíciónak a tagjai szerdán reggel Köröstarcsáról a Tiszára, akik Major Gyula vezetésével a folyó különleges környezetéről készítenek természetfilmet. Az út egy három évvel ezelőtt megkezdett munka folytatása, illetve befejezése is lesz egyben.

Papp Gábor

Körülbelül egy év múlva tervezik a film bemutatóját.

Fotó: Für Henrik

Gyurkó Dániel, az expedíció egyik vezetője lapunknak elmondta, három évvel ezelőtt már hajóztak hasonló módon a Tiszán, ám akkor kaptak egy „ötméteres vizet”, egy áradást, ami miatt több előretervezett helyen, például a homokpadoknál nem lehetett forgatni.

– A film így nem is készült el, de nem adtuk fel, és most ismét nekivágunk, bízva abban, hogy kedvezőbb körülményekkel, apadással találkozunk – emelte ki. Legtávolabbi céljuk az ukrán-magyar határnál található Tiszabecs, de egyelőre kérdéses, hogy odáig el tudnak-e jutni, ami biztos, hogy odáig elhajózhatnak, ahol a Túr a Tiszába folyik. Abban is gondolkodnak, hogy Knyihár Mihály egy kis hajót is húz maga után, amivel esetleg tovább mehetnek onnan. 

Az expedíció négy hajóval zajlik, Major Gyula rendező és ifj. Major Gyula operatőr, Knyihár Misi és felesége, Ági, Gyurkó Dániel és gyomai barátjuk, Varga Misi, valamint a Békés vármegyei kötődésű, Németországban élő a csapathoz a Tiszán csatlakozó Erdei Levente és felesége. 

– Biztosan rengeteg érdekességgel, különleges madarakkal találkozunk majd utunk során. Ahol a Túr a Tiszába folyik, egy izgalmas kirándulópontnak számít. Tiszafürednél megállunk, rámegyünk majd a Tisza-tóra, ami szintén számos élményt tartogathat – szólt az 1400 kilométeres expedíció néhány fontosabb állomásáról Gyurkó Dániel. Kérdésünkre elárulta, várhatóan olyan 50-55 perces film készül majd a három évvel ezelőtti és az idei kalandból. A néhány esztendővel ezelőtti felvételek azért is egyediek lesznek, mert viszonylag kevesen vállalják fel, hogy olyan áradásos időszakban hajóznak, amikor a szomszédos országból viszonylag sok szemét érkezik hazánkba. Gyurkó Dániel kérdésünkre úgy fogalmazott, körülbelül egy év múlva tervezik a film bemutatóját. A csapatnak nem ez lesz az első ilyen munkája, hiszen korábban nagy sikert aratott, a Kikiriki, talán szerda van; az Öreg Hölgy szeretői és az Öt folyón hazafelé című alkotásaik is, amelyek mindegyike egy-egy hajós kalandot és persze gyönyörű tájakat mutatott be.

Major Gyula rendező-operatőr elmondta, a három évvel ezelőtti út felvételek szempontjából nem úgy sikerült, ahogy szerették volna.

– Több természetképet szerettünk volna készíteni, de „belefutottunk” az áradó Tiszába. Medárd időszakában jártunk, és két hétig esett, rettenetesen magas volt a víz, így igazán szép tiszai felvételekre kevésbé nyílt lehetőség. Ezért is gondoltuk úgy, hogy megismételjük az utat – fogalmazott.

Major Gyula elárulta, a film címe Tiszán innen lesz. 

– Azért három éve is készültek jó felvételek, de most abban bízunk, hogy a munkánk kiteljesedhet, és egy teljesen más szemszöget rögzíthetünk – tette hozzá. – A filmben szeretnénk megmutatni az apadó és az áradó Tiszát is.

Lipcsei Zoltán, Köröstarcsa polgármestere ezúttal is ott volt a csapat indulásánál.

– Egészen remek dolog, amit az expedíció tesz, amelynek tagjaihoz baráti kapcsolat is fűz. Emellett munkájuk, vállalásuk sokat tesz hozzá, hogy Köröstarcsát is még jobban megismerjék – fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában