Szemle

2023.06.29. 10:10

Itt találja meg a legfrissebb híreket Békéscsabáról!

Egy csokorba gyűjtöttük olvasóinknak a legfrissebb híreket, Békéscsabáról.

Vásári Erzsébet

Fotó: Shutterstock

A mentőállomás és a pszichológiai tanácsadó kollektíváját tüntették ki Békéscsabán

Semmelweis-napi ünnepséget tartottak szerdán Békéscsabán, a városháza dísztermében. Az eseményen köszöntötték a „Békéscsaba Egészségügyéért” kitüntetetteket. Ilyen elismerést kapott idén az önkormányzattól a Békéscsabai Mentőállomás és a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény Pszichológiai Tanácsadó és Mentálhigiénés Gondozó kollektívája. Az eseményen „Békéscsabai Hűségdíjat” kapott dr. Mihályfi Adrienne, dr. Dévai Edit, Máté Boglárka körzeti nővér, Menyhárt Mónika körzeti nővér, dr. Gál László Zsolt, dr. Scherer Andrea, dr. Fekete Gréta Anna, dr. Szombati Márta nyugalmazott házi gyermekorvos, valamint Kórházért kitüntetésben részesült: Farkas László műtőssegéd és Kitzingné dr. Hugyecz Tünde szakgyógyszerész.

Baleseteben sérült meg súlyosan egy nő Békéscsabán

Békéscsabán, a Kisfényesi utca és a Körte sor kereszteződésében május 24-én 15 óra után néhány perccel egy személygépkocsi vezetője nem adott elsőbbséget egy segédmotoros kerékpárral közlekedő nőnek. A járművek nem ütköztek össze, de a nő elesett, és súlyosan megsérült. Az autós beismerte, hogy bár igyekezett nagyon figyelni, ő volt a hibás. A Békéscsabai Rendőrkapitányság közúti baleset gondatlan okozása vétség miatt eljárást indított ellene. A rendőrök a baleset körülményeinek vizsgálatát befejezték, és az ügy iratait szerdán továbbították az ügyészségre.

Marad a kisvonat a Gőzmalom téren

Maradhat a kisvonat a Gőzmalom téren – derült ki a városi közgyűlés nemrég tartott ülésén. Az önkormányzat bérleti szerződést köt a turisztikai főpályaudvart működtető Zerge Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesülettel, hogy az egyesület használhasson 650 négyzetméternyi közterületet. Az ülésen döntöttek a bérleti díjról, és azt is rögzítették, hogy a jogviszony határozatlan időre szól, viszont van benne 180 napos felmondási idő. Szarvas Péter polgármester az ülésen jelezte: a város kész megkötni a szerződést az egyesülettel, ám azt is kéri, hogy legyen rend a kisvonatnál.

Elsőként válhat Békéscsaba energiafüggetlenné

Egy közvetlen európai uniós felhívásra nyújt be pályázatot az önkormányzat – erről döntött nemrég tartott ülésén a városi közgyűlés. A grémium elé került előterjesztésből kiolvasható, hogy a projekt, amennyiben támogatást kap, alapja lehet további komplex energetikai fejlesztéseknek. Az elgondolás lényege, hogy egy belső energetikai hálózatot alakítanak ki, amellyel Békéscsaba energetikai mintavárossá válhat. Az éves villamosenergia-mérleg akár 2030-ra egyensúlyba hozható, így elsőként válhatna kvázi energiafüggetlenné Békéscsaba a megyei jogú városok között.

Emelik a buszjegyek és bérletek árát Békéscsabán

Emelkedik a buszjegyek és -bérletek ára Békéscsabán augusztus 1-jétől, erről döntött nemrég tartott ülésén a városi közgyűlés. Az elővételben eladott menetjegy díja 350-ről 380-ra, a buszon megváltotté 430-ról 460-ra, a tanuló- és nyugdíjasbérlet ára pedig 2200-ról 2500 forintra nő. Legutóbb tavaly november 1-jével növelték a díjat. Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy az infláció, az emelkedő üzemanyag- és karbantartási költségek, a növekvő fizetések emelkedése miatt kell változtatni a buszjegyek és -bérletek árán is. A menetrend szerinti helyi autóbusz-közlekedési feladatot a Volánbusz Zrt. végzi 24 járművel, amelyek évente nagyjából 900 ezer kilométert mennek. A menetrend kapcsán nem érkezik panasz az utasoktól, így nincs ok arra, hogy azt módosítsák.

Mézkirálynő járt a zöldóvodásoknál Békéscsabán

Meglátogatta szerdán a Lencsési lakótelepi zöldóvodát Mohácsi Klaudia. A mézkirálynő Sári méhecske életéről mondott mesét a gyerekeknek, bemutatva a méhek feladatait, a méhcsaládok felépítését, a gyűjtés, a mézkészítés, a beporzás folyamatát. Elárulta, a három-hatéves korosztály még nem kérdez, de sokat mesél, voltak olyanok, akik révezetés nélkül tudták kérdéseire a helyes választ. A Lencsési Óvoda igazgatója, dr. Erdeiné Gergely Emőke kiemelte, a mézkirálynő a mesén kívül játékkaptárat is vitt a gyerekeknek, akik versekkel, énekekkel várták a különleges vendéget, majd kaláccsal, keksszel, savanykás almával kóstolták a mézet. Három csoportból negyven gyermek vett részt a programon.

Átadták az új vásárcsarnokot, új közösségi tér is született Békéscsabán

Véget ért a békéscsabai piac fejlesztését, a térségi vásártér kialakítását célzó beruházás, amely a Modern Városok Program keretében valósult meg közel 8,5 milliárd forint kormányzati támogatásból, illetve amelyet szerdán adták át ünnepélyes keretek között. Immár az új részen is kipakoltak a termelők és a kereskedők, mindent kínáltak, a zöldségtől és gyümölcstől a mézen és a kolbászon át a virágig. Lázár János építési és közlekedési minisztert Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Szarvas Péter polgármester vezette körbe a piacon. A tárcavezető bevásárlólistával érkezett: árusokkal, termelőkkel beszélgetett, kávézott, majd zöldséget és gyümölcsöt vett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában