Beol podcast

2023.06.16. 16:28

Beol-podcast: gálával ünnepelték a kerek évfordulót a csabai evangélikus gimnáziumban - galériával

Idén ünneplik a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium újraindításának harmincadik évfordulóját, mely alkalomból ünnepélyes gálát rendeztek az Evangélikus Nagytemplomban a napokban. Az elmúlt három évtizedről, illetve az iskola jelenéről az intézmény vezetőjével, Köveskúti Péterrel beszélgetett Gyemendi Réka újságíró.

Gyemendi Réka

Köveskúti Péter

Az iskola újraindításának harmincadik évfordulóját ünneplik idén, ez alkalomból pedig egy ünnepélyes gálát tartottak pénteken. Kérem, először is mutassa be, hogy mit érdemes tudni erről a jeles három évtizedről?

A történet egészen 1989-ig nyúlik vissza, amikor a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumot visszakapta az egyházunk. Előtte nagyon kevés egyházi intézmény volt az országban, protestánsak közül pedig csak a református gimnázium létezett Debrecenben. '89-ben változott meg ez a helyzet, a Budpaest-Fasori Evangélikus Gimnázium visszaadásával. Ezután itt, Békéscsabán is elkezdtek gondolkodni a lelkészek és az egyházközeli emberek, hogy milyen jó is lenne, hogy ha a nagymúltú (akkor még Rudolf Gimnáziumként emlegetett) iskola ismét az evangélikus egyház fenntartásába kerülne. Hosszas előkészítő munka után végül 1992-ben megvalósult ez az álom, és 1993-ban megkezdődött az oktatás ebben az épületben, akkor még egy fedél alatt az akkori Rózsa Ferenc Gimnáziummal, ami a tanév végén átköltözött a mai helyére, ahol már Andrássy Gyula Gimnáziumként működik. 

Ez volt az előzménye annak, hogy újraindulhatott az iskola. Majd kezdetét vette az oktatás és egyre több diák csatlakozott az intézményhez. Szükség volt pedagógus kollégákra is, így szépen lassan felépült a mai iskola. 2002-ben Kolarovszki Zoltán igazgató vezetésével megerősödött a tantestület, stabilizálódott a gyermeklétszám és egy fejlődő pályára állt az iskola. 2006-ban kollégiummal, 2012-ben általános iskolával, 2013-ban pedig óvodával gazdagodott az intézmény. Mára elértük azt, hogy több mint ezer gyermek tanul itt, akikkel 98 pedagógus foglalkozik, összesen pedig 160-an dolgoznak az intézményben. 

Ünnepélyes gálát tartottak a jeles évforduló alkalmából. Hogyan épült fel a program?

Öt évvel ezelőtt is tartottunk gálát, akkor a Csabagyöngye Kulturális Központ adott ennek otthont. Most viszont arra gondoltunk, hogy a közösségi események színterének az Evangélikus Nagytemplomot választjuk, hiszen itt vagyunk együtt, itt vagyunk közösségben egymással, közösségben Istennel. Méltó helyszín ez egy istentiszteletre, hálaadásra. Kivételes alkalom, hogy ezúttal vendéglelkészeket is hívtunk: azokat a volt diákjainkat, akik ma már lelkészként szolgálnak valahol az országban. Ezután az iskolalelkészünk szolgált igehirdetéssel, majd a jelenlegi diákjaink adtak műsort. Egy nagyon tehetséges végzős diákunk orgonajátékkal készült erre az alkalomra, aki egyébként a szegedi egyetemen fog orgonistaként továbbtanulni. Illetve van két diákunk, akik csellóznak, ők is előadtak egy nagyon szép darabot. 

A Calandrella Kamarakórust mindenki ismeri Békéscsabán. Ők azért is különlegesek, mert nagyon sok olyan tagjuk van, akik ezer szállal kötődnek az iskolához. Jelenlegi diákok, volt diákok, pedagógus kollégák énekelnek a kórusban. Ők adtak elő a gálán egy Gárdonyi Zoltán darabot. Mindezeken felül szavalatokat hallhattunk, továbbá erre az alkalomra újból összeállt az a kis zenekar, amelyik tanárokból áll. Ők kísérték a gyermekek táncos műsorát, akik egy nagyon szép, érzelmekkel teli darabot adtak elő. Legvégül pedig, mindenki, aki jelen volt az eseményen együtt énekelte el az egyik ifjúsági éneküket, a „Tégy eggyé Urunk” kezdetű dalt. Ezzel el is mondtuk a lényeget, vagyis azt, hogy legyünk egyek, építsük ezt az evangélikus közösséget tovább itt, Békéscsabán, a gimnáziumunkban.

 Egyházi iskoláról lévén szó, a kereszténység hogyan van jelen a diákok életében, például a hétköznapokban?

– Intézményünkben az egyházi jellegnek vannak látható és láthatatlan formái. Látható például az, hogy a diákoknak van heti két hittanórájuk, illetve egy-egy diákistentiszteleti alkalomra is összegyűlnek hetente a templomban. A láthatatlan forma pedig az, hogy az intézményben a testi és szellemi nevelésen kívül igyekszünk gondot fordítani a lelki nevelésre is. Ebben a hitoktatónk és iskolalelkészünk a legfőbb támaszunk, segítségünk. De a diákönkormányzatnak is vannak olyan programjai, melyek egymás segítését, a közösségi életben való elmélyülést helyezik a középpontba. 

 Említette, hogy több mint ezer tanulója van az intézménynek. Milyen képzéseket kínál az iskola?

 A legkisebbek számára az óvodai nevelés érhető el, van négy óvodai csoportunk. Van általános iskolánk, gimnáziumunk. Utóbbiban kínálunk nyelvi előkészítő évfolyammal induló képzést, ami azt jelenti, hogy a diákok a nyolcadik és kilencedik évfolyam között egy nyelvi előkészítő évfolyamban tanulnak, zömében csak idegennyelvet, majd ezután kezdődik a klasszikus gimnáziumi képzés számukra. Van művészeti technikumunk, ahol grafikusokat, fotósokat, illetve divat-és díszlettervezőket képzünk. Továbbá van művészeti szakgimnáziumunk, ahol festőművészeket képzünk. Van továbbá kollégiumunk, ahol a tanulóink méltóképpen készülhetnek az órákra, végül pedig egy alapfokú művészeti iskolánk, ami a legkisebbeknek kínál művészeti fejlődési lehetőséget délutánonként.

 Ez a sokszínűség és ez a diáklétszám pezsgő diákéletet is feltételez. Mit lehet erről tudni?

 A diákönkormányzatunk élen jár a közösségi alkalmak előterjesztésében és megvalósításában. Majdnem minden hónapra adódik valamilyen program, ami egy kicsit megmozgatja a diákságot.... Az esmemények sorozata szeptemberben a gólyatáborral kezdődik, amikor a kilencedikesek először lépnek be az iskolába és egy pár napot együtt töltenek. Utána jön a Garabonciás napok, ahol szintén minden évbenrészt vesznek diákjaink. Ősszel rendszeresen tartunk egy BEG Night elnevezésű programot, ami azt jelenti, hogy a diákjaink bent alszanak az iskolában. Ilyenkor vannak társasjátékok, színes programok és néptánc bemutató is. Ezen felül éjszakai Istentisztelet is, ami szokatlan fényviszonyok között mutatja be a már mindenki számára jól ismert templomunkat. A legvégén pedig éjfélkor esti mesét olvas valamelyik kollégánk a tanulóknak, így csendesednek el. 

De megemlíthetném azt az akciót is, amit BEG Turinak nevezünk, ennek keretében behozhatják a tanulók a már megunt vagy éppen kinőtt ruháikat, amit jelképes összegért lehet megvásárolni. Sokszor tartunk gyűjtést a hazánkban működő vagy határon túli gyermekotthonnak vagy szorványkollégiumnak is. Ezeket az adományokat egy kis műsorral kiegészítve elvisszük gyerekeknek, akikkel a mi diákjaink is játszanak. Itt, az iskola épületében van a tanulóknak egy külön kis klubszoba is, ahová elvonulhatnak egy kicsit pihenni, egy teát meginni. Igyekszünk minden lehetőséget megadni a diákoknak, hogy kicsit kizökkenjenek a szürke hétköznapokból, a sok-sok tanulásból, érezzék jól magukat az iskolában.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában