2023.06.07. 06:25
Békés vármegyébe is elhoznák az olasz mintát
Húsz, szakképzésben aktív vállalkozó tanulmányozta Olaszországban a környezettudatos, fenntartható gazdálkodást, valamint a szemléletformálást segítő gasztroturizmust a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében a minap.
Számos szakterületet tanulmányoztak Olaszországban.
Fotó: BMKIK
Ezzel egy újabb mérföldkövéhez érkezett a Régiből újat – új módszerekkel címet viselő, két éven át zajló Erasmus+ projekt. A kamara az olasz Termőföldtől az asztalig projekthez hasonlót szeretne megvalósítani Békés vármegyében – ismertették a kamaránál.
A szakemberek az olaszországi öt napos út során számos szakterületet tanulmányoztak. A szakképzésben dolgozók, tanulók és vállalkozók szemléletét szeretnék a körforgásos gazdaság és a környezettudatosság irányába formálni a gasztroturizmus eszköztárának segítségével, felhasználva a Gradóban látott tapasztalatokat, feltárva a szűkebb környezetük, a térség értékeit.
– Olaszországban már előrébb tartanak a környezettudatosság útján, mely egyben új irányvonal lehet megyénk vállalkozásai számára is – mondta Hatos Istvánné, a projekt szakmai vezetője, a kamara szakképzési bizottságának elnöke. – Meglátogattunk olyan vállalkozásokat, amelyek a nulla kilométeres elvet követik. Azaz lehetőleg helyi termelőktől, minél közelebbről vásárolják a feldolgozandó nyersanyagokat és a hozzávalókat, és azt lehetőleg helyben is adják el. Így nem kell az árut utaztatni. Jártunk sör-, sonka- és sajtkészítő üzemben, olajfaligetben, olívaolaj-feldolgozóban, szőlészetben és borászatban, csokoládégyárban.
– Az olasz szakemberektől megtudtuk egyebek mellett azt is, hogyan választják ki az őshonos, a helyi klímát jól tűrő növényeket, amelyeket termesztenek, hogyan érik el, hogy a lehető legkevesebb csomagolóanyagot használják és a lehető legkevesebb szemetet állítsanak elő, minél több mindent visszaforgassanak a természetbe vagy a termelésbe. Kiderült, hogyan készítenek szulfátmentes bort, hogyan állíthat elő gluténmentes termékeket a gabonaipar, ismerkedtünk a tradicionális olasz konyhával és az ételek elkészítésével. A több generációs vállalkozások tanulmányozásakor szóba került az is, hogyan lehet átadni a következő nemzedéknek a családi vállalkozásokat – részletezte.
Az olaszországi út csak az egyik állomás volt a kétéves Erasmus+ programon belül, egy kisebb csoport később Lengyelországba látogat. A cél itt is a környezettudatos módszerek megismerése. A klímaváltozás és a járványok következtében megváltozott idegenforgalmi, utazási és új táplálkozási szokások együttesen a fenntarthatóságra ösztönzik az egész gazdaságot, és ezt az utat követni kell Békés vármegyében is.