Békéscsaba

2023.05.12. 17:51

Vasútmodellekből nyílt kiállítás a Csabagyöngyében

Megannyi szerelvény robog azon a hatalmas, több mint 82 méternyi modulrendszert – azaz összességében több száz méternyi sínpárt – tartalmazó pályán, amelyet több csapat közreműködésével építettek fel a Csabagyöngye Kulturális Központban. Ez is szerepel azon a vasútmodell-kiállításon, amely pénteken nyílt meg, és szombaton és vasárnap is látogatható.

Licska Balázs

Békés vármegye főispánja, dr. Takács Árpád nyitotta meg a szombaton és vasárnap is látogatható vasútmodell-kiállítást. Fotó: Lehoczky Péter

Mohácsiné Szeverényi Ágnes, a szervező Kandó Kálmán Vasútmodellező Egyesület elnöke elmondta, hónapok óta készültek az első alkalommal életre hívott kiállításra, a vasútmodellek szerelmesei pedig napok óta építették a modulokat. Hangsúlyozta, hogy számos programelem várható a rendezvényen, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Forczek Győző, a tárlatnak otthont adó Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese hozzátette, elképesztő látványt nyújtanak a vasútmodellek és a modulrendszerek. Élmény volt látni, ahogy ezeket összeállították a Panoráma teremben és a táncteremben, összességében több száz négyzetméteren.

Oszlács Norbert, az egyesület elnökségi tagja, magángyűjtő vasútmodellező elmondta, hogy a Panoráma teremben felépített rendszer H0-s méretarányú; tehát ami a modellen 1 centiméter, az a valóságban 87 centiméter. Minden digitálisan vezérelt; azaz minden mozdonyt elláttak dekóderrel, és van egy vezérlő, amiről külön be lehet programozni a mozdony paramétereit.

Nem véletlen tehát, hogy a kiállítók folyamatosan nyomogatták a telefonkészülékeiket, úgy indították és állították meg a szerelvényeket. A vonatok egyébként keresztülmennek alagutakon, elhaladnak rengeteg vasútállomás, de lakótelep és templomok mellett is. A környezet élethű, például egy kombájn a betakarítást végzi, miközben egy ember egy megbokrosodott lovat próbál csitítani, illetve a tűzoltók is dolgoznak, mivel egy vihar vezetéket szakított le és fákat döntött ki.

A táncteremben közben legóból felépített, teljesen egyedi pálya kapott helyet, ott is vannak a sínek mellett házak, vasútállomások, no meg persze megannyi szerelvény. Itt lelt otthonra a N-es és a TT-s méretarányú pálya, ezek a H0-snál is apróbbak. Emellett a gyerekek a bütyköldében modellezhetnek, illetve a kulturális központ előtt kerti vasutat építettek fel, amelyre fel is lehet szállni.

Vagány vágányok láthatók

A vagány vágányok seregszemléjének nevezte a vasútmodell-kiállítást megnyitó beszédében dr. Takács Árpád. Békés vármegye főispánja szerint csodavilágba csöppennek azok, akik ellátogatnak a rendezvényre, és örömteli, hogy így tettek a vízműs és a keményes fiatalok is. Dicsérte a programot szervező Kandó Kálmán Vasútmodellező Egyesületet, amely 16 taggal jött létre, de a szám rövid idő alatt is 23-ra emelkedett. Méltatta a vasútmodellezőket, akik elkötelezettek egy hobbi iránt, lelkesek, dolgozik bennük az alkotás vágya, komoly tudással rendelkeznek, hitelesek. Kiemelte: nem csak a modulrendszer kapcsolhatók össze, a vasútmodellezők közösséget alkotnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában