Békés vármegye

2023.05.22. 09:55

Ne bántsuk a tőrösdarazsakat és ők sem fognak minket - videóval

Májustól számíthatunk a termetes tőrösdarazsak feltűnésére a kertek, parkok gyepén, a korhadó fák közelében vagy a komposztnál, akár nagy tömegben is – hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Kiemelték, ezek a rovarok az emberekre, háziállatra veszélytelenek, ráadásul biológiai úton kordában tartják a cserebogár-szaporulatot.

Gyemendi Réka

A sötétszárnyú tőrösdarázs a rovarcsoport egyik leggyakrabban látható, településeken is előforduló faja

Fotó: mme.hu/Orbán Zoltán

Magyarországon féltucatnyi faj él, azonban ártalmatlanságuk miatt irtásuk felesleges. Emellett az óriás tőrösdarázs védett rovar, természetvédelmi értéke 50 ezer forint, elpusztításuk törvénytelen. Az egyesület tapasztalatai szerint a tudatlanság minden évben sok ilyen állat pusztulását okozza, amikor a pánikkeltés hatására a munkájukat nem kellő szakmai felkészültséggel végző rovarirtók tömegesen megmérgezik őket. 

A rovarcsalád hazai példányai többségében nagy méretűek és megjelenésük is látványos. Az óriás tőrösdarázs nősténye közel öt centiméteres, kontinensünk legnagyobb hártyásszárnyú példánya. Azonban nem szabad ezeket a rovarokat összetéveszteni a családi közösségekben élő, a ház körül megfigyelhető, agresszív, fekete-sárga mintázatú társas darazsakkal, például a lódarázzsal. A tőrösdarazsak is rendelkeznek fullánkkal, de – ha nem fogjuk meg őket – nem ellenünk használják, a mérgüket pedig  pedig lárvák megbénítására használják. A tőrösdarazsak parazitoidok, szaporodásukhoz, a peterakáshoz nagyobb rovarok, főként lemezescsápú bogarak lárváira van szükségük.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményéből az is kiderül, ezen rovarok megjelenésére ott számíthatunk, ahol a talajban, a pusztuló fában, a komposztban nagy mennyiségben találnak cserebogár-, szarvasbogár-, orrszarvúbogár-, vagy rózsabogárlárvát. Ezeket a faanyagon keresztül vagy magukat a talajba ásva a szúrásukkal megbénítják, majd belepetéznek, a kikelő lárvájuk pedig belülről fogyasztja el a még élő pajort. A tőrösdarazsak ezért fontos szerepet töltenek be a kiskert, a park, az ültetvény vegyszermentes, biológiai alapú rovarok elleni védelmében. 

Az egyesület azt tanácsolja, ne féljünk a májustól nyár végéig tömegesen feltűnő, a talajhoz közel, lassan repülő tőrösdarazsaktól. Ehelyett menjünk távolabb tőlük, vagy, ha természetbarátként érdekel minket a rajzásuk, akkor érdemes leülni a közelben és megfigyelni ezeknek a fogyatkozó és érdekes óriásoknak az életét.

Részletek, fotók itt találhatóak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában