Gyöngyfüzér Szociális Szolgáltató Központ

2023.05.26. 15:55

Méltóságteljes életet biztosítanak a felújított csanádapácai intézményben az időseknek

Csanádapácán a Gyöngyfüzér Szociális Szolgáltató Központ bentlakásos idősek otthona épületének az energetikai felújítása című pályázat keretében pénteken átadták a felújított épületrészeket pénteken. A létesítmény több mint 90 millió forint értékű támogatásból valósult meg.

Csete Ilona [email protected]

Erdős Norbert, Oláh Kálmán, Erősné Földesi Ildikó, Zalai Mihály avatta fel a modernizált bentlakásos intézményt. Fotó: Für Henrik

Csanádapáca önkormányzatának a fenntartásában 2002 óta működik ez az intézmény, ami ápolást, gondozást nyújtó bentlakásos idősek otthonát is működtet. Erősné Földesi Ildikó intézményvezető az avatáson elmondta, az önkormányzatnak szívügyi az idősellátás.

– Itt az idős emberek helyben, családjukhoz közel, méltóságteljes életet élhetnek. A növekvő igények miatt 2005-ben apartman és további épületrész került bevonásra. 44 főnek biztosított a teljes ellátása. Az eltelt 20 év után szükség volt a korszerűsítésre. Pályázott a fenntartó energetikai beruházásra. 2022 tavaszán látott munkához úgy a kivitelező, hogy a 24 órás ellátást folyamatosan kellett biztosítanunk. A tavalyi évben kialakult energiaválság még takarékosabb működést tett szükségessé. Az épület külső szigetelése, a fűtéskorszerűsítés, a napelemek, a műanyag nyílászárók ehhez komoly segítséget jelentenek – fogalmazott az intézmény vezetője.

Erdős Norbert országgyűlési képviselő köszöntőjében emlékeztetett, a településre érkezett rezsikompenzáció (több mint 40  millió forint) is segítette az intézmény működését. Beszélt arról, hogy a szociális szektorba országosan 32 milliárd forint érkezett, ez 107 ezer bentlakónak teremtett biztonságot. 2010-2013 között 190 százalékkal nőtt az erre a szektorra fordított pénzek aránya.

– Sok dolgozó érintett, több mint 90 ezer ember végzi az ellátást országos szinten. Ez a beruházás is szolgálja az itt lakók és az őket kiszolgálók munka- és életkörülményeinek a javítását. A projekt összességében nagyon sok ember számára fontos és hasznos.

Igyekeznek gondoskodni az idősekről. Fotó: Für Henrik

Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke azt emelte ki, hogy Csanádapáca a TOP-os fejlesztésekre benyújtott pályázatokon 362 millió forintra sikeresen pályázott, s már a TOP-Pluszban is ért el eredményeket, majd 300 millió forintról van szó. 

– Itt egy gondoskodó önkormányzatról van szó, amely a fejlesztésekkel a legfiatalabbaktól a legidősebbekig igyekezett gondoskodni. Ebben a projektben is nagyon fontos problémákra találtak megoldást, például a fűtés szakaszolására. Ez lehetővé teszi, hogy a fenntartó megfelelő minőségben tudja kiszolgálni az itt élőket és az is szempont, hogy milyen rezsiárak mellett – emelte ki az elnök.

Oláh Kálmán az ünnepélyes szalagátvágás után egy séta keretében kalauzolta a vendégeket és bemutatta a Gyöngyfüzér Szociális Szolgáltató Központ bentlakásos idősek otthona épületeit. A bentlakásos otthont és az apartmanházat is modernizálták, mindkettőben energetikai fejlesztés valósult meg. Elvégezték az akadálymentesítést is. A fejlesztés elengedhetetlen volt, hiszen az üzemeltetési költségek csak így csökkenthetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában