Békéscsaba

2023.05.04. 17:25

Magyar művek évada lesz a következő a Jókai színházban

Négy-négy felnőtt nagyszínpadi- és gyerekdarabot, valamint két-két kamara- és stúdiószínházas előadást tervez a 2023/2024-es évadban a Békéscsabai Jókai Színház. Seregi Zoltán direktor csütörtökön ismertette a műsortervet a Művész Kávéházban.

N. Sz.

Seregi Zoltán direktor vázolta az elkövetkező évad programját Fotó: Für Henrik

Seregi Zoltán igazgató elmondta, a Jókai színház 2023/24-es évadjának programját a közérthető művészet és minőségi szórakoztatás jegyében állították össze. 

–  A műsorterv tartalmaz magyar klasszikusokat és kortárs magyar írókat, így biztosítva a sokszínű népszínházi koncepciót fókuszban a különböző műfajokkal és a magyar művekkel, megfűszerezve Shakespeare egyik klasszikusával – hangsúlyozta a direktor. Hozzátette, a koronavírus-járvány, majd az energiaválság miatt elrendelt három hónapos kényszerszünet miatt újra kellett tervezni az évadokat: Agatha Christie Gyilkosság meghirdetve című krimijét át kellett tenni a következőre, így a közönség szeptember 15-étől láthatja. A tényleges nyitány így szeptember 29-én lesz a kamaraszínházban; Wass Albert Elvásik a veres csillag című, Kiss József rendezte dramatizált művét állítják színpadra. Két gyermekeknek szánt előadás is őszre tolódik; a Lázár Ervin-program keretében októberben játsszák az Ördögölő Józsiást és az Árgyélus királyfit. 

– Október 18-án újabb gyerekdarabbal lepjük meg az ifjúságot: jön a Mátyás és a bolondkirály zenés mesejáték. November 14-én Czitor Attila rendezésében a Mezőberényben már bemutatott Németh László-féle történelmi drámát – a Petőfi Mezőberényben-t – állítjuk színpadra. December elsején a nagyszínpadon lesz az első felnőtteknek szóló bemutató, a  Játékszínben évek óta óriási sikerrel futó Legénybúcsú Szente Vajk rendezésében – sorolta Seregi Zoltán, kiemelve, nagy klasszikusként William Shakespeare Machbet című drámája is szerepel a repertoáron, a darabot Pataki András rendezi, januártól láthatják a nézők. 

Februárra, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulójára, a békéscsabai Munkácsy-negyed tervezett átadójára időzítik a Munkácsy, a festőfejedelem című musicalt, Koltay Gábor rendezésében. A József Attila színházban korábban bemutatott darabot átdolgozzák, a művész békéscsabai éveire jobban fókuszálnak. A direktor kiemelte, március 1-jén lesz a második kamaraszínházi bemutató, Móricz Zsigmond Szerelem című, egyfelvonásos műveiből nyújtanak át „csokrot” a nézőknek. Április 9-én ifjúságot szólítják meg Jókai Mór A bolondok grófja című vígjátékával, április 25-én pedig saját rendezésében mutatják be Weöres Sándor Holdbéli csónakos című zenés mesejátékát. A színház Hunyady Sándor A három sárkány, avagy a három nagynéni című színművével zárja a bemutatóit májusban. A „speciális rétegigényeket” kielégítő darabok kedvelőit stúdiószínházi előadásokra várják: a Love.hu vígjátékkal és a Zalán Tibor által Neil Simon stílusában írt Negédes négyessel. Elhangzott, a bérletek megújítása május 18-tól június 9-ig tart; újakat június 12-től lehet venni.

A Városházi Estéket is színesítik színházi programok

Seregi Zoltán hangsúlyozta, június 22-étől a Városházi Esték programsorozaton belül kilenc vendégelőadást mutat be a Jókai színház. A Kései találkozások című romatikus darabban Molnár Piroskával és Jordán Tamással találkozhat közönség. Musical-esten lép fel Gubik Petra és Kocsis Dénes, Janza Kata és Polyák Lilla pedig retroshow-val szórakoztatja a nagyérdeműt. Hunyady Sándor zenés vígjátékát, majd Sasvári Sándor és Sasvári Léda zenés estjét is megnézhetik az érdeklődők, azután a Pesti Művészszínház hoz egy romantikus vígjátékot. Ullmann Mónikát és Makranczy Zalánt is köszönthetik Békéscsabán, Petőfire pedig egy különleges cirkuszi előadással – Világok vándora címmel – emlékeznek artisták. Zárásként az Anconai szerelmesek című, tavaly nagy sikerrel játszott előadást láthatja a közönség a békéscsabai főtéren. Elhangzott: a színitanház május 27-én tartja első felvételijét. A Seregi Zoltán rendezte Drakula fantázia június elején Debrecenben, a színházi olimpián vendégszerepel. A Jókai színház művészei nyitják meg július 16-án a Szarvasi Vízi Színház nyári programsorozatát is, sőt fellépnek a VIDOR Fesztiválon is.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában