Beszámoló

2023.05.28. 11:45

Egyre többen utaznak helyi busszal Békéscsabán

Harminc százalékkal emelkedett az utasok száma tavaly az előző évhez képest a helyi járatokon, és ugyanígy nőtt az eladott jegyek és bérletek száma is – derült ki a városi közgyűlés nemrég tartott ülésén. Az autóbuszok csaknem 900 ezer kilométert futottak.

L. B.

Harminc százalékkal nőtt az utasok száma tavaly.

Fotó: Lang Róbert/MW

Az elmúlt évben 900 ezer kilométer teljesítésével oldotta meg a feladatot, a helyi menetrend szerinti autóbusz-közlekedés biztosítását a Volánbusz Zrt. az önkormányzat megrendelése alapján – ismertette Szarvas Péter polgármester sajtótájékoztatón, azt követően, hogy a cég a városi közgyűlés közelmúltban tartott ülésén beszámolt a tavalyi tevékenységéről.

A városvezető elmondta, hogy az önkormányzat az eddigiek mellett további 95 millió forint ellentételezést biztosít a volántársaság számára nyárig, erre a fedezet rendelkezésre áll. Azonban így is 300 millió forint alatt marad a zrt.-nek az előző esztendő kapcsán kifizetett összeg, ami szerinte elfogadható, tekintettel arra, miként emelkedtek az üzemanyagárak és a bérköltségek. Hozzátette: több jegyet, bérletet értékesített a cég tavaly, mint 2021-ben, és 2021 végén a tarifákat ugyancsak emelték.

Az előző évet terhelte a koronavírus-járvány, ezért utaztak kevesen

A jelentésből kiderült, hogy az elszállított utasok száma 30 százalékkal, 2,6 millióról 3,4 millióra emelkedett 2022-ben 2021-hez képest, igaz, megemlítették, hogy az előző esztendőben a szám jelentősen lecsökkent a koronavírus-járvány miatt. Az elővételben váltott menetjegyek száma 20, az autóbuszon váltottak száma több mint 50, az összvonalas havi bérletek száma 32, a tanuló bérletek száma pedig 50 százalékkal nőtt.

A feladatot 22 járgánnyal látta el a volántársaság: 17 fut rendszeresen, öt inkább tartalékként szolgál. Ezek közül 14 szóló, 8 pedig csuklós; és amíg előbbiek közül mindegyik alacsony belépésű vagy alacsonypadlós, utóbbiak közül egyik sem az. Az autóbuszok mindegyike megfelelt a jogszabályokban előírt feltételeknek, a cég minden esetben csak műszakilag kifogástalan, forgalombiztonsági szempontból ellenőrzött járművet állított ki.

Nem fordul elő rendszeres zsúfoltság, csak párszor késtek az autóbuszok

Olyan rendszeres zsúfoltságról nem tud a zrt., amely miatt a menetrend módosítását kezdeményezni kellett volna. A terheltséggel kapcsolatban a szakemberek rendszeresen gyűjtik az adatokat mind a sofőröktől, mind az utasoktól. Azaz a járatokhoz rendelt autóbuszok befogadóképessége a forgalomnak megfelelt.

A volántársaság tavaly közel 82 ezer járatot indított. Ebből csak 327 késett, ráadásul a társaság miatt csupán 85. A járatok közül mindössze 24 maradt ki. Arra, hogy mennyire közlekednek menetrend szerint az autóbuszok, hatottak a felújítási munkálatok, az esetleges balesetek miatti lezárások, torlódások, valamint az időjárási viszonyok.

Elsősorban a sofőrökre panaszkodtak az utasok

Előfordult, hogy panaszkodtak az utasok, mégpedig 28 esetben: ezek közül 8-8 volt jogos vagy részben jogos, négy nem volt jogos, nyolc esetében pedig nem lehetett megállapítani. A bejelentések csaknem fele emberi tényezőkre vezethető vissza, azaz a sofőr vagy más munkatárs miatt érkezett. A műszaki állapotra – fűtésre, légkondira, tisztaságra – csak kettő jelzés futott be.

Saját hibából eredően nem baleseteztek a Békéscsabán futó autóbuszok, viszont volt két idegen hibás baleset: ezek közül egy volt személysérüléses, egy pedig sérülés nélküli. Egyébként összesen négy utas szenvedett balesetet tavaly: ketten fel- és leszálláskor, egy-egy utas pedig menet közben és vészfékezéskor.

Bíróságra ment a Volánbusz

Érdekesség, hogy a Volánbusz Zrt. további összegeket követel az önkormányzattól, korábbi évek miatt: 2015-re 26 millió, 2017-re 4,4 millió, 2018-ra pedig 49 millió forintot, azaz összesen csaknem 80 millió forintot. A város szerint viszont ezek nem megalapozottak, ezért például határozatok is születtek előző üléseken, hogy az önkormányzat nem fizet. Ezt követően nyújtott be keresetet a volántársaság a Gyulai Törvényszékhez. Az elsőfokú ítélettel szemben fellebbezést nyújtottak be, a Szegedi Ítélőtábla pedig részben megállapította, hogy az önkormányzatnak meg kell fizetnie a cégnek 17,2 millió forintot a késedelmi kamatokkal együtt, részben új eljárásra kötelezte a Gyulai Törvényszéket – ezt kedvező fejleménynek nevezte a grémium ülésén Szarvas Péter polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában