Békéscsaba

2023.05.04. 11:25

Egygombos rendszer segíti a kisvállalkozókat

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felé kötelező regisztrációról és adatszolgáltatásról tartottak a minap előadást Békéscsabán, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál.

L. B.

Török Csaba és Vozár Márton a tájékoztatón.

Fotó: Fotó: BMKIK/Pintér Vince

Vozár Márton, a kamara alelnöke, a kereskedelmi tagozat vezetője elmondta: sokáig vártak arra, hogy megjelenjenek a konkrétumok a vendéglátásban kötelező adatszolgáltatással kapcsolatban.

– Nem tudtuk, milyen technikai háttérre lesz szükség, hogyan működik majd mindez a gyakorlatban. Az online pénztárgépek korában feleslegesnek tartjuk az NTAK-ot. Viszont úgy tudjuk, törvényi előkészítés előtt áll, hogy a pénztárgépek helyett csak ez a rendszer marad, ami az adatszolgáltatást apróbb részletekre bontja, mintha csupán a pénztárgépet használnánk – mondta Vozár Márton.

– Továbbra is úgy gondoltuk, hogy az NTAK jobban alkalmazkodhatna a forgalomhoz, hiszen egy garázsbolt üzemeltetése közel sem jár akkora pénzmozgással, mint egy nagy étteremé, ám mivel jogszabály így írja elő, kénytelenek vagyunk elfogadni. 

A tájékoztatón Török Csaba, a Using Kft. ügyvezetője egyebek mellett azt is elmondta a vállalkozóknak, kinek kötelező az NTAK adatszolgáltatás, milyen adatokat kell megadni és hogyan kell azokat beküldeni, illetve, hogy miként készíthet a vállalkozó NAV online számlát.

– Egygombos rendszert dolgoztunk ki, ami a kisvállalkozóknak, kevés terméket forgalmazóknak igen könnyen kezelhető. A termékeket előzetesen fel kell vinni, hozzá kell tenni az áfakulcsokat, kiszereléseket. A programot egyébként igyekeztünk nagyon felhasználóbaráttá tenni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában