Honvédelemért cím

2023.05.20. 09:14

Az orosházi Antal László neve összeforrt a haditornák, emléktúrák szervezésével

Az orosházi Antal László a napokban vette át Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztertől a honvédelem napja alkalmából a Honvédelemért Kitüntető Cím II. fokozatát. 2010, 2017 után ez már a harmadik alkalom, hogy elismerik tevékeny, közösségekért végzett hagyományőrző, ismeretterjesztő munkáját.

Cs. I.

Rangos elismerést vehetett át.

Fotó: Csete Ilona

A díszoklevélen az áll: Magyarország honvédelme érdekében végzett tevékenységéért, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség kiemelten fontos feladatai megvalósításának támogatásáért – a magyar honvédelem napja alkalmából.

Antal László a MATASZ Orosházi Szervezetének a vezetője. A honvédelem ügye érdekében sok-sok éve végzi munkáját. Korábban megkapta már az elismerés bronz és ezüst fokozatát is a huzamos időn át végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül. A magyar katonáknak 1849. május 21-én, a tavaszi hadjárat végén három hétig tartó ostrom után sikerült visszaszerezniük a budai várat. Ennek emléket állítva 1992 óta május 21. a honvédelem napja. Antal László a 175 esztendős Magyar Honvédség születésnapja alkalmából a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban megrendezett ünnepségen vette át a díjat.

De nem sok ideje maradt az ünneplésre, közéleti tevékenysége (Orosháza-Szentetornya önkormányzati képviselője is), a MATASZ helyi vezetőjeként számos feladatot szervez, koordinál, tevékeny részvételével mutat példát. Most a május 27-ei, hétvégi haditorna előkészítését végzi, hiszen szívügye a fiatalok honvédelmi, hazafias nevelése.

– Járási és megyei szintű haditornák szervezésének is aktív részese vagyok. Idén is izgalmas és érdekes feladatokkal (lövészet, kézigránátdobás, kúszófolyosó, gázálarccal szennyezett terepszakasz leküzdése, gépfegyverek szét- és összeszerelése stb) készülünk Orosháza-Szentetornyán. Kadétiskolák érkezése biztos, nagyobb létszámra számítunk.

Antal László fáradhatatlan, a doni emléktúrákat minden év januárjában megszervezi, az idei volt az eddig legnagyobb részvétellel (175 fővel) lebonyolított. Már újabb tervei vannak: orosházi lesz a túra.

– Orosházának és közvetlen környezetének sok emlékhelye van. A 30-33 kilométeres táv biztosítható, az előkészítés már zajlik. A túra útvonalán az emlékhelyek, temetők, sírkertek rendbetétele, a kerítések, a kopjafák rendbetétele, a növényzet gondozása ad munkát a következő időszakban.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában