Galériával

2022.01.22. 15:17

Katonák és civilek csatlakoztak a doni emléktúrához Gádoroson

Gádorosról indultak nyolcvanan, akik szombaton reggel úgy döntöttek, csatlakoznak a sok éves hagyományhoz és méltó módon megemlékeznek a Don-kanyarnál életüket vesztett magyar katonákról. A MATASZ Békés Megyei Szervezetével tart már harmadik éve tagjaival a Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület, Viczián Zoltán vezetésével.

A csípős szombat reggeli regisztrációnál - ahol pogácsával, forró teával kínálták az érkezőket - már látszott, a hívó szó sokakhoz eljutott. A civilek és a hagyományőrzők mellett felsorakoztak a 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj katonái az induláshoz, majd az I. világháborús emlékműnél dr. Szilágyi Tibor polgármester megosztotta gondolatait a résztvevőkkel.

– A magyar hadtörténelem egyik legszomorúbb eseményére, a magyar királyi honvéd hadsereg Don-kanyarnál 1943. januárjában megvívott harcaira és a harcokban elesett hősökre, túlélőkre emlékezünk és tisztelgünk az áldozatok előtt. Sok évtized eltelt az 1943-as tél óta, de a magyar nemzet nem felejt. Az elmúlt 79 év talán enyhítette, de nem feledtette a tragikus eseményeket. Több mint százezer magyar honvéd halt hősi halált. A mai kor emberének a doni katasztrófa jelképe az értelmetlen szenvedésnek, a felelőtlen politikai döntéseknek. És jelképe a hazaszeretetnek, a bátorságnak, az önfeláldozásnak. Adózzunk tisztelettel a magyar hősök emléke előtt – zárta gondolatait a polgármester.

Antal László, a menetoszlop parancsnoka tolmácsolta Magyarország honvédelmi miniszterének és a Magyar Honvédség parancsnokának köszöntő gondolatait a doni emléktúra résztvevői felé:

– Őszinte tisztelettel és megbecsüléssel köszöntjük mindazokat, akik tevékenyen is megemlékeznek a magyar királyi 2. honvéd hadsereg 1942-43. évi harcairól, különösen 1943 januárjának a Don-kanyarban vívott harcok tragikus és embert próbáló napjairól. 

Amikor az ezredfordulón néhány fő végrehajtotta az első, elődeink doni harcaira emlékező téli túráját, még senki sem sejtette, hogy két évtizeddel később már több száz fős mozgalommá válva hajthatunk fejet a Magyar Királyi Honvédség előtt. 

Bízunk benne, hogy a több civil szervezet által is, változatos helyszíneken szervezett, aktív emlékezési formák között mindenki megtalálja a számára elérhető és neki megfelelő módot.

– Aktív és nyugállományú katonák, kadétok, katonai hagyományőrzők, a honvédelem ügyéért tenni akaró civil túrázók: ami össze kell, hogy kösse őket, az az emlékezés és emlékeztetés gesztusa és – példát véve az embertelen körülmények között, emberfeletti erővel küzdő bajtársaink felidézéséből - a törekvés a legjobb teljesítményre, a leghitelesebb, minden szélsőséges megnyilvánulástól   mentes végrehajtásra. 

A koszorúk elhelyezése után folytatták útjukat a településen lévő II. világháborús emlékműhöz, azt követően pedig elindult a menet az alföldi kéktúra útvonalán. Az emléktúrára regisztráltak résztávokat tesznek meg, illetve aki teljesíti a távot, az szombaton 29 kilométeren át gyalogol Árpádhalom, Szentetornya, Gyopárosfürdő érintésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában