Békés vármegye

2023.05.20. 09:16

A szürkemarhák már kinn, a pusztában legelnek

Csaknem hétszáz magyar szürke szarvasmarha kezdte meg a legelési szezont a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. A tavaszi esőzéseknek köszönhetően a gyepek most ideális táplálékot jelentenek a tehenek és borjaik számára.

Cs. I.

Már kint legelnek a szürkemarhák.

Fotó: Pap János/KMNP

Az igazgatóság Montág-pusztai állattartótelepén az elmúlt télen is szépen gyarapodott a szürkemarha állomány, 196 borjú jött világra. Az ellési szezon végeztével, február 1-én már meg is kezdődött a háremeztetés. Négy háremet alakítottak ki, amelyekbe a sóstói telepről szállították át a tenyészbikákat.

A háremszerű pároztatás április végéig zajlott, ekkor alakították ki a két tehéngulyát, amelyeket Szent György napján ki is hajtottak a legelőkre. Az egyik gulya a Királyhegyesi-pusztán legel, a másik pedig a Kopáncsi-pusztán. A harmadik gulya a Montág-pusztai állattartótelep környékén legelészik.

Július első hetére valamennyi idén érkezett borjú betölti a 180 napos kort, ekkor megtörténik a leválasztásuk, s külön gulyát alakítanak majd ki belőlük.

A Csanádi puszták mindhárom részén megfelelő a legelők állapota, jók a gyepek, a legeltetéshez optimálisak a körülmények.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában