Ultramaratoni verseny

2023.05.28. 19:15

A Csabai Gyors huszonegy óra alatt futotta körbe a Balatont

A polgármesteri hivatal csapata, a Csabai Gyors is teljesítette nemrég az Ultrabalatont, a Balaton körüli ultramaratoni versenyt. A tíz résztvevő, akiket két kerékpáros segítő kísért, közel 21 óra alatt teljesítette a 211 kilométeres távot. Az egylet tagjai – bár volt sportértéke is ennek a teljesítménynek – szerint az volt az igazán rendkívüli, hogy miként tudtak csapatként működni. Futottak tűző napon és esőben, nappal és éjszaka, lankás és sík terepen egyaránt. A viadalon több mint kétezer gárda indult, a békéscsabaiak a mezőny első felében végeztek.

Licska Balázs, [email protected]

A békéscsabai polgármesteri hivatal csapata is részt vett az Ultrabalatonon nemrég: tízen futottak, ketten biciklivel kísérték őket

Forrás: Facebook

– Bár komoly teljesítmény lefutni egyénileg egy félmaratont, az egésznek nem a sportértéke, hanem inkább az okozott örömet, ahogyan a csapat együttműködött – mondta Varga Tamás alpolgármester, hozzátéve, hogy a Csabai Gyors tíz tagja egymás között nagyjából félmaratonokra osztotta fel a 211 kilométeres távot, amelyet lejtők és emelkedők tettek változatossá.

– Igazából dr. László Jenő volt a felbujtó, aki egy borongós tavaly nyári napon megkérdezte, hogy kinek van kedve futni. Ugyanis ő szeretné körbefutni a Balatont, viszont nem egyedül – folytatta Szabó Balázs beruházási csoportvezető, hozzáfűzve, egy napi pályáztatás után megszületett azok névsora, akik önként és dalolva vállalták a túrát: Csák Tímea, dr. Csernus Ibolya, dr. Deák Zoltán, dr. Kiss Gyula, dr. László Jenő, Nagy Ferenc alpolgármester, Szabó Balázs, Szabó Zoltán, Varga Marianna és Varga Tamás alpolgármester, akiket biciklivel kísért Balogh István és Ancsin Pál.

A lányok vállalták az éjszakai műszakot

– Felmerült, hogy a lányok éjszaka vagy nappal fussanak-e – magyarázta Csák Tímea, az oktatási, közművelődési és sportosztály munkatársa. De amikor kiderült, hogy a nappali szakasz a dombos vidéken megy, akkor a fiúk felajánlották nekik a sík vidéki szakaszokat, hogy tehermentesítsék őket – azokat viszont a sötétben kellett teljesíteni. A biciklis kísérők sokat segítettek a lányoknak, így az idegen terepen, a sötétben is biztonságban érezték magukat. 

Varga Tamás alpolgármester elmondta, hogy a csapat a nevezés után rögtön kezdett összekovácsolódni. Edzettek közösen és egyénileg is, inspirálták egymást, és megdöbbentek egy-egy eredményen, ami egyre jobb és jobb teljesítményre sarkallt mindenkit. Szabó Balázs hozzátette, mindenki kapta a futócipőt, szélsőséges időjárási körülmények között is. Tudták, hogy mindannyian képesek lesznek teljesíteni a vállalt távot, ami biztonságot jelentett. Csák Tímea is megosztotta, hogy folyamatosan tesztelték magukat: volt, aki éjszaka ment el gyakorlásként futni, volt, aki 10 kilométer és egy kis pihenés után megint lefutott 10 kilométert. Motiválták egymást, és mindenkinek javult is a teljesítménye.

Minden a helyén volt a pontos számítások után

Kiemelték dr. Deák Zoltán jogi csoportvezető szerepét, aki a választási eljárásokban nagy rutint szerzett, és most is komoly számításokat végzett, táblázatokat és beosztásokat készített, hogy minden pontosan a helyén legyen. Ebben a felosztásban voltak, akik pihenni is tudtak – kivéve a lányokat. Csák Tímea szerint viszont nem is vágytak rá, nem éreztek fáradtságot, annyira bennük volt a drukk, többek között azért, hogy időben ott legyenek a váltóponton.

– Ami az egészben a megható volt, hogy miként tudott együttműködni ez a csapat. Amikor 12 ember egyszerre mozog, lehetnek egyéni ötletek, apró viták, de itt nem volt semmi ilyesmi – ecsetelte Varga Tamás alpolgármester. Kiemelte: a sportban is megmutatkozik, hogy egy-egy ember milyen. Amit elvállaltak, azt felelősen vállalták el, tettek is érte, és harmonikus együttműködésben haladtak előre. Szerinte ez a mindennapokban is így van, és ez a polgármesteri hivatal egyik erénye. Szabó Balázs hozzátette, teljes szimbiózisban működött a csapat, nem nézték a hivatali besorolást, a végzettséget, mindannyian ugyanazért a célért hajtottak.

A kukában landolt a nagyon fontos karkötő

Adódtak izgalmas jelenetek, például, hogy a balatoni dugóban sikerül-e autóval időben odaérnie a váltópontra a következő futónak – miközben az előző futó szinte a célegyenesben volt. Csák Tímea elmondta, hogy minden váltópontnál csippantani kellett egy karkötővel, ezzel igazolták, hogy áthaladtak az adott helyszínen. Ezt a legtöbben kézre csatolva viselték, ő viszont nem vette fel, mivel zavarta. Odaadta a biciklis kísérőnek, aki pedig beletette a kosarába. Amikor Tímea megállt inni, a kísérő úgy gondolta, kiüríti a szemetet a kosárból – és csak később, két kilométer után derült ki, hogy a karkötő is a kukában landolt, a kerékpáros kísérő visszament érte.

Varga Tamás alpolgármester hangsúlyozta: óriási segítséget jelentettek számukra a biciklis kísérők, Balogh István és Ancsin Pál, akik pontosan érezték, hogy a futóknak mikor mire van szükségük. Amikor megszomjaztak, adták a vizet, közben készítették a fotókat, alázattal és szerényen szolgálták ki őket. És amikor a futók végeztek egy etappal, akkor ők le tudtak pihenni, a kerékpárosoknak viszont ez nem adatott meg, ők folyamatosan nyeregben és a topon voltak. Csák Tímea is kiemelte, hogy a biciklisek követték a futók tempóját, és nem fordítva, azaz tíz emberhez alkalmazkodtak.

Nem egyszeri alkalomra jöttek össze

Szabó Balázs elmondta, hogy az Ultrabalatont követő munkanapokon folyamatos dicséreteket, vállveregetéseket kaptak, és többen jelezték, hogy szívesen részt vennének ők is egy ilyen megmérettetésen. És szeretnék is ezt az élményt megosztani másokkal, hiszen a csapatmunkáról és az egészségről szól egy-egy ilyen megmérettetés. Csák Tímea szintén bízik abban, hogy lesz folytatása ennek a történetnek, és hogy részt vehetnek akár a következő Ultrabalatonon is. Varga Tamás alpolgármester szerint pedig beindult a fantázia, hogy milyen, hasonló kihívásokon vehetnének részt.

Elkapta őket a gépszíj, aki elkezdi, nem tudja abbahagyni

Szabó Balázs elmondta, hogy gyerekkora óta sportol. Versenyúszó volt, majd triatlonra váltott. A főiskolás évei alatt azonban abbahagyta a sportot, és amikor 90 kilogrammosan belenézett a tükörbe, nem önmagát látta. Elkezdett ironman versenyekre készülni, és elkapta a gépszíj – most, kisgyermekei mellett heti két-három mozgás fér bele, igyekszik szinten maradni.

Csák Tímea hozzátette, hogy 25 éve hobbiból kezdett el futni, aztán voltak kihagyások, például, amikor lányai megszülettek. Amikor a honvédségnél dolgozott, adott volt a mindennapi sportolás lehetősége. Volt időszak, hogy azt gondolta, soha többé nem húz futócipőt, de visszajött a vágy, hogy koptassa a kilométereket. Úgy véli, ha ezt valaki elkezdi, akkor az élete részévé válik.

Varga Tamás alpolgármester elmondta, hogy ő a mai napig inkább futballozni szeret, bevallotta, hogy neki olykor kicsit unalmas a futás, ami közben zenét vagy podcasteket hallgat. A koronavírus-járvány miatti korlátozások idején – amikor nem igazán lehetett találkozni másokkal –, kezdett el futni komolyabban, és tavaly nyár óta vált ez rendszeresebbé. Szerinte abban, hogy bírhassa valaki a munkával járó terheket, bármilyen sport sokat segít.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában