Top Plusz

2023.04.16. 13:13

Újabb pénzek érkeznek fejlesztésre Békésbe

A minap zajlott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz Monitoring Bizottságának alakuló ülése, amelyen küldöttként Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke is részt vett. A program a vármegyén belül a mezőkovácsházi és a sarkadi járás fejlődését, felzárkóztatását kezeli kiemelten.

L. B.

Zalai Mihály is részt vett az alakuló ülésen

Forrás: MW-archív

Fotó: Lehoczky Péter

Az eseményt követően Mayer Gábor területfejlesztésért felelős államtitkár – az MTI szerint – hangsúlyozta, a TOP Plusz 2021 és 2027 között mintegy 2000 milliárd forint európai uniós és hazai társfinanszírozás felhasználásával segíti a magyar települések, járások, vármegyék és a főváros fejlesztéseit. Kiemelte, a TOP Plusz a 2021-2027-es uniós programozási időszak második legnagyobb keretösszegű programja.

A 2000 milliárd forintból a vármegyei kereteket a lakosság száma és a gazdasági fejlettség alapján súlyozottan állapították meg, így biztosították, hogy a keretből a legkevésbé fejlett vármegyék kapják a legtöbb forrást ebben az időszakban. 

A TOP Plusz források legalább 65 százalékát a négy legkevésbé fejlett régió vármegyéi kapták, a források további 10 százaléka a 36 leghátrányosabb járásba érkezik. A vármegyéknek lehetőségük volt 42 város kiválasztására, amelyek saját fejlesztési programot valósítanak meg önálló forráskeretükből, emellett a fővárosnak is saját forráskerete van.

Mayer Gábor hangsúlyozta, a monitoring bizottság elnökeként célja, hogy a TOP Plusz program 2021 és 2027 között valós támogatást, segítséget nyújtson a leszakadó térségek felzárkóztatásához. 

Szeretnék elérni, hogy a Magyarországon élő valamennyi állampolgár egyenlő eséllyel hozzáférhessen a fenntartható jövő feltételeihez, függetlenül attól, hol él.

Zalai Mihály az ülést követően elmondta, hogy Békés a vármegyék közt az egyik legtöbb forrással rendelkezik, a TOP Plusz keretében megvalósuló fejlesztésekre közel 95 milliárd forint jut. Hozzátette, hogy nemrég soron kívüli ülésen, egyhangúlag fogadta el a vármegye közgyűlése a vármegye integrált területi programjának (ITP) módosítását, így az eddig meg nem hirdetett TOP Plusz források felhasználásának sincs akadálya. 

Zalai Mihály kiemelte, a program a vármegyén belül a mezőkovácsházi és a sarkadi járás fejlődését, felzárkóztatását kezeli kiemelten, ahová a vármegye önkormányzatának saját döntése alapján a források közel 16 százaléka érkezik a minimálisan elvárt 10 százalék helyett. Saját fejlesztési programot megvalósító várostérségként pedig a békéscsabait és a gyulait választották ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában