Békéscsaba

2023.04.18. 20:34

Nem ismerték a búzacsíramálét, de két versenyen is győztek a közgés lányok

Megnyerték az országos középiskolai illemtani csapatversenyt a Közgé, azaz a BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium tanulói, Aleksza Fanni, Fekécs Hanna Lili és Horváth Dóra. A lányok Bojtos Petrával kiegészülve a Békés Vármegye Önkormányzata által szervezett vármegyei hungarikumversenyen is győztek, bejutottak az országos fináléba. A tanulókat mindkét megmérettetésre Aradszky Ila készítette fel.

Licska Balázs, [email protected]

Aradszky Ila tanítványai, Bojtos Petra, Fekécs Hanna Lili, Horváth Dóra és Aleksza Fanni két versenyen is győzelmet arattak

Fotó: Bencsik Ádám

Komoly lexikális tudásra volt szükségük a lányoknak, ugyanakkor a játékosság is előtérbe került a Viharsarki kincsek nyomában című vetélkedősorozaton, amelyet a vármegye önkormányzata szervezett a napokban. A fiatalok elmondták, a kedvenc feladatuk az activity volt: hungarikumokat és vármegyei értékeket kellett kitalálniuk mutogatás alapján. Rengeteget készültek erre, így Petra mutogatásait figyelve másfél perc alatt több mint húsz értéket találtak ki, Kádár Ferkó munkásságától a Béres Cseppen keresztül a mohácsi busójárásig.

Elmondták: fontosnak ítélik, hogy tisztában legyenek a hungarikumokkal és a vármegye értékeivel, hogy miben vagyunk mi, magyarok és Békés vármegyeiek különlegesek. Úgy vélik, hogy mindez az általános műveltséghez szintén hozzátartozik. Megemlítették, hogy több olyan értéket is megismertek a felkészülés során, amelyről előzetesen nem hallottak, ilyennek mondták például az orosházi búzacsíramálét. Az élmény mellett sok mindent nyertek azzal, hogy győztek a vetélkedősorozaton, és képviselhetik Békés vármegyét az országos döntőn, a Balatonnál.

Fanni, Hanna és Dóra a Győrött rendezett országos középiskolai illemtani csapatversenyt is megnyerte. Az online selejtezőre több mint 140 gárda nevezett – itt a lexikális tudás számított, szóba került sokféle illemszabály a virágoktól az ültetési renden, a táncokon, az öltözködéseken keresztül a delegációk fogadásáig –, a finálén pedig a legjobb tíz egylet vehetett részt. Itt is a lexikális tudást kérték számon a csapatokon, viszont immár játékos formában. Kaptak egy kvázi házi feladatot, és ez alapján 19. század végi stílusban mutatták be magukat és intézményüket.

A turisztikai technikus szakon tanuló, jelenleg tizenegyedik osztályos fiatalok elmondták, hogy emelt szintű érettségire készülnek, és ebben a folyamatban óriási segítséget jelentett számukra mindkét megmérettetés. Aradszky Ila is hozzátette: heti 40 órát tanulnak, töltenek a suliban a lányok, és szerinte is érdekes így, versenyeken keresztül felkészülni a későbbi érettségire. Amellett, bővül a lexikális tudásuk, fejlődik a kommunikációs, stresszhelyzet-kezelő készségük. Olyan életszerű helyzetekbe kerülnek, amelyek előfordulhatnak velük a jövőben, akár a munka során is.

A lányok szerint a sikerük egyik kulcsa az, hogy összeszokott csapatot alkotnak. A középiskolában is együtt vannak, ismerik egymás erősségeit, gyengeségeit, ha egyikük izgul, akkor a többiek megnyugtatják. Lényeges a bizalom is, tudják, hogy ha egymás között kiosztják a feladatokat, akkor a másik azt megoldja – a felkészülés során például a tananyagot ugyancsak felosztották egymás között, és annak a szava számított, aki az adott részt megtanulta. Aradszky Ila azért hozzátette: emellett lényeges az is, hogy a fiatalok rendkívül szorgalmasak és elhivatottak.

A szakmában képzelik el jövőjüket

A sárrétudvari Horváth Dóra a Budapesti Gazdasági Egyetemen tanulna tovább, légiutas-kísérő, azaz stewardess lenne, vonzzák a repülők, az utazás, hogy különböző országokat és kultúrákat ismerhet meg. A muronyi Aleksza Fannit szintén vonzza az utazás, valamint a rendezvényszervezés, szeret emberekkel foglalkozni, és viccesen hozzátette, szereti, ha a kezében van az irányítás. A kondorosi Bojtos Petra és a gyomaendrődi Fekécs Hanna Lili ugyancsak a szakmán belül képzeli el a jövőjét, de konkrét terveket egyelőre nem fogalmaztak meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában