Kardoskúti Fehértó

2023.04.12. 19:27

Kezdődik a nász időszaka a nagy godáknál

A Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén évek óta nem láttak annyi nagy godát, mint ezen a tavaszon.

Cs. I.

Március végén vonulási csúcs volt. /Fotó: Palcsek István/KMNP/

Mint a nemzeti park oldalán írták, az utóbbi időszak esőzéseinek köszönhetően a Fehértóban, a tó környéki gyepeken és a Lófogó-érben is jelentős vízmennyiség szaporodott fel. Éppen ezért a vonuló nagy godák is szívesen állomásoznak itt. Szedegetik a férgeket, rovarokat, csigákat és más gerincteleneket.  

Március utolsó napjaiban számuk elérte a hatszázötvenet, valószínűleg ez volt a vonulási csúcs. 

– Április elején 350 példányt számoltunk. A Lófogó-ér melletti kilátóból jól megfigyelhettük a népes csapatokat, amelyek ebben az időszakban már igencsak hangosak - adták hírül a nemzeti park szakemberei.

A nagy godák nászidőszaka április közepén kezdődik, ekkor a csapatok párokra szakadnak, elfoglalják revírjüket, s legtöbbször május elején rakják le tojásaikat.   A kardoskúti Fehértó térségében az utóbbi években a szárazság miatt a fajnak nem volt sikeres költése. Ha folytatódik a csapadékos időjárás, akkor idén reménykedhetünk abban, hogy a nagy godák is sikeresen költenek majd a területen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában