Beol podcast

2023.04.21. 10:00

Itt a tavasz, indulnak a kerti munkák – a Beol podcast vendége Hankó János

A Beol podcast vendége Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke. Megismerhetik, mint embert és kertészt, no és a futball sem maradhatott ki a beszélgetésből. Ikertestvérével együtt rúgta a bőrt a békéscsabai Előrében, és voltak az ellenfelek között olyanok, akik csak a meccs végén vették észre, hogy ők bizony két, egyforma Hankó ellen játszottak.

Ny. L.

Hankó János /Fotó: Bencsik Ádám/

Az elnök a kertészkedéssel kapcsolatban kitért arra, hogy a metszésen és a lemosó permetezésen már túl vannak a kertbarátok a gyümölcsösökben. A tavaszi fagyok kárt tettek, főként az őszi- és a kajszibarackban, de csak később derül ki, hogy mekkorát. Szólt arról is, hogy milyen növényeket érdemes most elvetni és palántázni. Senki nem késett el, mert eddig hideg volt a talaj hőmérséklete, és ez a kelést akadályozta.

Hankó János tanácsokat adott arra is, hogy milyen fákat válasszunk, egyre inkább a rezisztens, vagyis a kártevőknek, kórokozóknak ellenálló fajták a keresettek. 

Lényeges, hogy a gyümölcsfa bőtermő legyen, és az időjárás viszontagságait is bírja, amennyire csak lehet. A külföldi és a hazai termesztésű gyümölcsök és zöldségek különbözősége is terítékre került.

Az elnök elmondta, a kertészkedésben az a legszebb, hogy az ember szó szerint a munkájának a gyümölcsét fogyasztja. Ugyanakkor a fiatalok körében már nem divat ez a foglalatosság, pedig kikapcsolódásnak is remekül megfelel az önellátás biztosítása mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában