Békés vármegye

2023.04.02. 10:17

Gyorsabban nő a fű, sebtében le is vágják

Ahogy beköszöntött a tavasz, úgy kezdték meg a vármegye településein, így Békéscsabán, Gyulán, Orosházán is a parkok, a zöldterületek gondozását a szakemberek. Hamarosan zúgnak a fűkaszák, illetve megkezdik a virágosítást is.

Hírlap-összeállítás [email protected]

Haklik József és Dénes Gábor metszette a rózsákat Orosházán az Ady Endre utcában

Fotó: Für Henrik

Békéscsabán, mivel a csapadékos időt követő meleg miatt a fű elkezd gyorsan nőni, március végén megkezdik a fűnyírást a zöldterületeken – ismertette a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője.

Balla Ferenc kifejtette: a város közigazgatási területén levő zöldterületeket négy fő kategóriára osztották az alapján, hogy hol található, vagyis mennyire frekventált helyen van, mennyien élnek a környezetében, illetve az előző évi tapasztalatokat is figyelembe véve mennyire munkaigényes. A legmagasabb, A kategóriában 13 alkalommal, a B-ben hétszer, a C-ben hatszor, a D-ben négyszer vágják egy évben a füvet. A játszóterek környékére a kullancsveszély miatt kiemelt gondot fordítanak.

Hozzátette, hogy az enyhe télnek köszönhetően az őszi levelek nem hullottak le időben, így a téli hónapokban a parkokban, zöldterületeken a parkkarbantartóik a lehullott levelek, valamint az erős szél miatt letört gallyak, ágak összeszedésével foglalkoztak, ezzel párhuzamosan pedig gallyaztak is. Márciusban elkezdték a cserjék, bokrok ifjítási, metszési munkálatait, valamint a pótlásukat is.

Ebben az évben is mintegy 1350 négyzetméternyi ágyásba, növénykazettába ültetnek egynyári virágot. Ezt követően helyezik ki a kandeláberekre a virágtartókat, valamint a virághengereket, ez a munka várhatóan június közepéig befejeződik. Az ágyásokban és a tartókban többek között színpompás begóniák, petúniák, mézvirágok díszítik majd egész nyáron a várost – emelte ki.

Gyula számos helyén is folyamatosan végzik a parkgondozási feladatokat ezekben a hetekben is. Mint azt Szászné dr. Várkonyi Adrienntől, a város főkertészétől megtudtuk, januárban, illetve februárban ellenőrizték a fák állapotát, a lombfakadás előtt megtörténtek a szükséges metszések, illetve ahol szükség volt rá, így a Petőfi téren, illetve a Vértanúk útján, a veszélyes példányokat kivágták.

Gyulán számos helyén árvácskák és tulipánok pompáznak jelenleg is, amelyeket tavaly, ősszel ültettek. Az érintett virágágyások kapálása és gyommentesítése folyamatosan zajlik, és ugyancsak megkezdődött a fűnyírás is, hiszen a csapadék, illetve a melegebb időjárás megindította a fű növekedését.

Szászné dr. Várkonyi Adrienn beszámolt arról, hogy bő egy hónap múlva, várhatóan május elsejét követően megkezdődik az egynyári virágok ültetése Gyulán. A szakember kérdésünkre kiemelte, komoly eredmény, hogy ugyanazt a mennyiséget rendelhették meg, mint tavaly, ugyanannyi egynyári virág kölcsönöz majd különleges hangulatot a városnak, mint az előző évben. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy 44,5 ezer tő egynyári virág, illetve huszonhét virághenger díszíti majd Gyula közterületeit.

– Kiemelten fontos, hogy a zöldfelületek fenntartásában, illetve fejlesztésében tudjuk az elmúlt évek színvonalát tartani – emelte ki a város főkertésze.

Metszik a rózsákat, virágokat ültetnek

Orosházán is megtelnek a parkok, a köztéri padokon sokan pihengetnek, sokan sétálnak, egyre többen az ebédidőt a szabadban töltik, napfürdőznek, élvezik a tavaszias időjárást, miközben azt is értékelik, hogy a természet egyre szebb arcát mutatja: rügyeznek a fák, a bokrok, virágoznak a korai növények. A belvárosban reggeltől dolgoznak a városüzemeltetési zrt. munkatársai. A város több pontján végzik a tavaszi felkészítést: a Huba utcai elválasztósávban dolgoztak a napokban. De az elszáradt leveleket is összegyűjtik, metszenek, kapálnak, az örökzöldek környezetét rendezik, tisztítják az ágyásokat. A posta környékén is dolgoztak a minap, az Ady Endre utcában pedig a rózsákat metszették. A katolikus templom mellett és a Rákóczi út zöldterületein megkezdték a fűvágást. A kiemelt ágyások előkészítése is hamarosan elkezdődik, a fagyosszentek után egynyári növénypalántákkal ültetik majd be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában