Változtass most!

2023.03.22. 14:07

Víz világnapi programot tartott a KÖVIZIG Gyulán - galériával, videóval

A vármegye egyik legnagyobb víz világnapi programját tartotta a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság szerdán Gyulán, az intézmény székházánál. Az eseményen tizennégy állomáshely és számos program várta a sok száz érdeklődőt.

Papp Gábor, [email protected]

Műsor is várta a megjelenteket

Fotó: Kiss Zoltán

A víz világnapját harminc évvel ezelőtt tartották meg először világszerte – mondta el köszöntőjében Lúczi Gergely, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese. Mint kiemelte, a jubileumi esemény jelmondatává a Változtass most! szókapcsolatot választották.

– Mindenki tisztában van azzal, hogy környezetünk érdekében változásokra van szükség, amit most kell meglépnünk – hangsúlyozta a szakember, aki kitért arra, hogy a klímaváltozás, az emberiség számának gyarapodásával és a technikai fejlődéssel párhuzamosan egyre gyakrabban kell szembenézni időjárási szélsőségekkel. A vezérigazgató-helyettes szólt arról, hogy a víz az egyetlen olyan elem, amely mindhárom halmazállapotban előfordul a Földön, de az emberiség mintegy ötöde, több mint 1,5 milliárd ember nem jut egészséges ivóvízhez.

– Nekünk természetes, hogy egészséges ivóvíz folyik a csapból, de ebben nagyon sok munka és energia van – fogalmazott. – Afrikában ugyanakkor vannak olyan helyek, ahol naponta átlagosan két órát töltenek a nők azzal, hogy vizet szerezzenek. Minden embernek van felelőssége a természet és a víz megóvásában, vigyázni, takarékosodni kell vele.

Az érdeklődőket, elsősorban az óvodásokat és iskokásokat számos érdekesség várta a gyulai programon. A Bodoki Baráti kör tagjainak standjánál a klímaváltozás állt fókuszban, sok érdekes dolgot tudhattak meg a gyerekek arról, hogy mit jelent az üvegházhatás, melyek a globális felmelegedés okai, hatásai, milyen veszélyek leselkedhetnek ránk ezáltal. Játékos formában ismerhették meg azokat az állatokat, melyeket a klímaváltozás veszélyeztet, és a kialakított játszótéren erdőtüzet olthattak. A beporzókat ugyancsak megismerhették a jelenlévők, ahogy azt is megtudhatták, hogy miként vigyázhatunk rájuk. Ugyancsak középpontba került, hogy miként óvhatjuk vizeink minőségét, ahogy a megújuló energiák hasznosítására is felhívták a figyelmet, és az is kiderült, hogyan lehet megmérni a víz sebességét a Körösökön.

A Körösvidéki Horgászegyesületek Szövetsége (KHESZ) is ellátogat a programra, így a Körös-vidék uszonyosait a szó szoros értelmében testközelből figyelhették meg a gyerekek, és haltelepítésen is részt vehettek az Élővíz-csatornán. 

Nem feledkeztek el a gyerekek kedvenceiről sem, különleges – a vízügy által használt – gépekkel töltötték meg a teret, melyekbe beülhettek, felmászhattak rájuk, láthattak árokásó-rakodó gépet, egy különleges rézsűkaszáló gépet, vízügyes csónakot. A Tájvízházban pedig megismerhették a Körös-vidék folyóit egy gyönyörű fotókiállítás jóvoltából.

Bodoki-szobornál felállított színpadon műsor várta a megjelenteket. Felléptek az Apor Vilmos Katolikus Óvoda, az Ewoldt Elíz Óvoda és a Béke Sugárúti Óvoda csoportjai, a Gyulai Implom József Általános Iskola és az 5. sz. Általános Iskola diákjai. A gyerekeket Pepe Manó műsora is szórakoztatta.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság „Készíts memóriajátékot” és „Fotózz a változásért” címmel előzetesen pályázatot hirdetett a Víz Világnapja alkalmából, ennek az eredményeit is kihirdették a szerdai rendezvényen.

Eredmények

Készíts Memóriajátékot!

Óvodai csoportok

Nyertesek

Németvárosi óvoda - Micimackó csoport
Boldog Apor Vilmos Katolikus Óvoda – Halacska csoport

Különdíj

Mágocsi úti óvoda - Süni csoport
Alsó tagozatos általános iskolások

Nyertesek

Magvető Református Általános Iskola és Óvoda – 2.b osztály
Gyulai Dürer Albert Általános Iskola – 1b. osztály

Különdíj

Magvető Református Általános Iskola és Óvoda – 4.b osztály
Bay Zoltán Általános Iskola – 4.a osztály

Fotózz a változásért

Révész Anna 7. osztály - Dürer Albert Általános Iskola, Gyula
Hornok Benedek - GySzC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Szarvas
Boros Vivien 12.a osztály - Alföldi ASzC Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Gyomaendrőd

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában