Korszerűsítések

2023.03.08. 16:47

Számos energetikai beruházást valósítottak meg Gyulán

Dr. Görgényi Ernő polgármester részletesen szólt 2010 óta megvalósított energetikai korszerűsítéseikről.

Papp Gábor

Fotók: dr. Görgényi Ernő/Facebook

Zöld város programja keretében a gyulai önkormányzat számos intézkedéssel teszi élhetőbbé és fenntarthatóbbá Gyulát, és a város törekvéseit 2019-ben Energiahatékony Önkormányzat díjjal is elismerték – számolt be minderről Facebook-oldalán dr. Görgényi Ernő az energiatakarékosság világnapja kapcsán.

Mint írta, parkosítanak, erdőket telepítenek, és új beruházásaik mindegyikénél elsődleges szempontként veszik figyelembe a fenntartható energiahasználatot.

– Megújuló energiára épülő fűtési rendszereket és napelemeket állítottunk rendszerbe, ahol erre lehetőségünk volt, a fürdőben pedig a termálvíz hőjét hasznosítjuk – folytatta a felsorolást. – Ennek a hozzáállásnak köszönhetően tudtuk nyitva tartani az energiaválság időszakában is Gyulát, fenn tudtuk tartani – ha helyenként a működés átmeneti átalakítása, észszerűsítése mellett is – a meglévő kulturális intézményrendszerünket és a Gyulai Várfürdőt, mely városunk turizmusának alapja.

A polgármester részletesen szólt 2010 óta megvalósított energetikai korszerűsítéseikről. 

Megtörtént Erkel Ferenc Emlékház és kertje felújítása, energetikai korszerűsítéssel és talajszondákkal, számos nevelési-oktatási intézményt korszerűsítettek energetikailag, a Dürer Albert és az Implom József Általános Iskolát, 5. Sz. Általános Iskola tornatermét, Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégiumot, a Csemeteház Bölcsődét, a Máriafalvai, a Németvárosi, a Mágocsi Úti, a Béke Sugárúti, a Bajcsy Zsilinszky Úti, a Galbácskerti Óvoda és a Törökzugi Óvodát. Megvalósult a Göndöcs-kert komplex környezetrendezése, az Erkel Ferenc Művelődési Központ, Vigadó és a Kohán Képtár energetikai korszerűsítése.

Fejlesztették a Gyulai Várfürdőt, az AquaPalota fűtése a termálvíz maradékhőjével történik, megtörtént a versenyuszoda energetikai korszerűsítése.

LED-es közvilágítás-korszerűsítés zajlott, a Harruckern–Wenckheim–Almásy-kastélyt pedig ugyancsak felújították, illetve energetikai korszerűsítés is történt talajszondákkal.

Szintén energetikailag korszerűsítették a kastély Stefánia-szárnyát. Számos épület, így a Szivárvány Napközi Otthon, a Gyulai Közüzemi Nkft., a Gyulai Tankerületi Központ, a polgármesteri hivatal, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár, a Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnok, a Gyulakonyha energetikai korszerűsítése is megtörtént.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában