KÖVIZIG

2023.03.11. 08:59

Megszűnt az árvízvédelmi készültség a Körösökön

Pénteken este megszüntették az elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Hármas-Körös alsó szakaszán is.

P. G.

Mint írták, a csapadék következtében kisebb visszaáradás tapasztalható a Körösök romániai szakaszán, de készültségi szintet meghaladó árhullám kialakulása nem várható a vízrendszerben. A Sebes- és Hármas-Körösön folytatódott a lassú apadás.  

A hidrológiai helyzetre tekintettel péntek este megszüntették az elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Hármas-Körös alsó szakaszán is, így a Körösök vízrendszerében sehol nem lesz árvízvédelmi készültség.

A Körösök vízgyűjtőjén lehullott csapadékok miatt folyóinkon árhullámok vonulnak le, ennek következtében megszűnt a belvizek folyókba történő gravitációs levezetési lehetősége, az összegyülekező belvizet a szivattyútelepek emelik a folyókba. A szivattyúzásokat – szükség szerint – a legminimálisabb mértékben végzik, csak az esetlegesen kárt okozó belvizeket vezetik el.

Jelenleg az igazgatóság három belvízvédelmi szakaszán van elsőfokú készültség érvényben, a Holt-Sebes-Körösi, az Élővíz-csatornai és a mezőberényi belvízvédelmi szakaszokon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában