Műszaki Innovációs-díj

2023.03.23. 17:39

Ifjú feltalálókat, fejlesztőket ismertek el a békéscsabai ünnepségen

Ismét számos újítás érkezett be a Műszaki Innovációs-díj elnyerésére Békésben a középiskolásoktól.

Ny. L.

Fotó: Bencsik Ádám

A Békés Megyei Műszaki Haladásért Alap Alapítvány sikeresen pályázott a Nemzeti Együttműködési Alapnál, így megszülethetett a kiírás, majd csütörtökön délután a Civil Szervezetek Szövetségének békéscsabai székházában átadták a díjakat a legjobbaknak.

Dr. Kincses László, Majoros Béla, Gólya Pál és Herczeg Tamás

Gólya Pál, az alapítvány kuratóriumi elnöke, projektmenedzser az ünnepségen kiemelte, rangos szakmai zsűri értékelte az ifjú feltalálók, fejlesztők pályamunkáit. A bírálóbizottság tagjai voltak: Majoros Béla gépészmérnök, a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) Békés vármegyei szervezetének elnöke, az alapítvány egyik alapítója, dr. Kincses László középiskolai tanár, a bölcsészettudományok egyetemi doktora, Soványné Nagy Erzsébet textilmérnök, Erdei Rezső vegyipari gépészmérnök és Krausz József építészmérnök. Döntésük alapján az első díjat Paróczai Olivér (BSZC Nemes Tihamér technikum) érdemelte ki, a második helyen Skorka Szabolcs és Borgulya Gábor (Gál Ferenc Egyetem technikuma, Békés) közös pályázata végzett. 

Harmadik lett Sajti Levente, Csatári Ádám Patrik és Albert Attila Ferenc (BSZC Vásárhelyi Pál technikum) együtt benyújtott fejlesztése. Különdíjat érdemelt ki Móricz Imre és Nádudvari László, mindketten a BSZC Vásárhelyi Pál technikumának diákjai.

A találmányok, fejlesztések között szerepelt új számítógépes rendszer kidolgozása, vályogházak építésével kapcsolatos új technológia, különleges, magas fehérjetartalmú liszt előállítása tücsök felhasználásával és akkumulátor élettartamának növelését segítő újítás is.

Herczeg Tamás országgyűlés képviselő hangsúlyozta, az ifjú tudósok, feltalálók különleges tehetséggel bírnak a problémamegoldásban, az alkotás, fejlesztés területén. Sajátos látásmódjuk, kreativitásuk, gondolkodásmódjuk, ötleteik és ezek megvalósítása előre viszik a világot, hasznosak lehetnek a tudomány és az emberek számára is. Hozzátette, örömteli, hogy többen együtt ötleteltek, pályáztak, a közös gondolkodásnak, munkának, az együttműködésnek is megvan a maga sajátos varázsa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában