Szarvas

2023.03.08. 19:39

Együttműködik az agráregyetem és a vármegyei kormányhivatal, végeztek az első drónpilóták – galériával

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá szerdán a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Békés Vármegyei Kormányhivatal Szarvason, az egyetem Öntözésfejlesztési, Demonstrációs és Képzési Központjában. Az eseményen továbbá átadták a városban frissen végzett első növényvédelmi hivatásos drónpilóták oklevelét.

Vásári Erzsébet [email protected]

Látványos drónbemutatót is tartottak Fotó: Lehoczky Péter

A MATE a vidék népességmegtartó képességének növelése, valamint az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Békés Vármegyei Kormányhivatallal. A megállapodással a két szervezet minél hatékonyabban szolgálná a Békés vármegyében élők és a munkaerőpiac igényeit, az oktatás minőségét és jellegét, valamint a térség dinamikus fejlődését – hangzott el a szerdai ünnepségen.

Dr. Gyuricza Csaba rektor elmondta, ismét jó hírekkel érkezett Szarvasra. Az egyik, hogy az elmúlt mintegy másfél évben összesen több mint 1 milliárd forint értékben hajtottak végre fejlesztéseket a városban működő képzési helyükön, így például az ünnepségnek helyet adó épületet is nemrég adták át.

Továbbá örömmel jelentette be, hogy egy újabb beruházás előtt állnak, amelynek keretében a szarvasi campus területén 300 millió forintból valósul meg az infrastruktúra fejlesztése, valamint az oktatás digitális feltételeinek javítása. Pozitív fejlemény még, hogy sok erőt fektettek abba, hogy újra életet leheljenek a szarvasi felsőoktatásba, a kampányuk pedig sikerrel járt, hiszen az előző tanévhez képest most bő 40 százalékkal jelentkeztek többen képzéseikre. Ez annak lehet előzménye, hogy szeptembertől újra indíthatnak nappali képzést is a városban. A harmadik örömhír a vármegyei kormányhivatallal kötött stratégiai megállapodás, amelynek fontos célja, hogy a jövőben szorosan működjenek együtt a kutatás és az oktatás területén. Hozzátette, ez lényegében a megállapodás megújítása, hiszen az egyetem és a kormányhivatal között már egy régóta jól működő kapcsolat van.

Dr. Takács Árpád főispán kifejtette, az új kihívásoknak és időszaknak új válaszokat is kell adni, és olyan intézménnyel lehet ezt jól megtenni, amely önmaga is fejlődik, van jövőképe, céljai. A MATE pedig ezen az úton halad. Hozzátette, Békés vármegye hálás azokért a fejlesztésekért, amiket az elmúlt években itt megvalósítottak. Visszaemlékezett, ugyan néhány éve még sokan temették a szarvasi agrárképzést, azt azonban sikerült feléleszteni, ráadásul fejlődő pályára állítani. Ez a terület pedig kifejezetten fontos a térségnek, hiszen több mint 400 ezer hektár termőföldünk van. Emellett működik nálunk egy jó infrastruktúrával rendelkező hatóság, a kormányhivatal, amely már régóta együtt működik az egyetemmel, hiszen kollégáik végeztek el képzéseket, ezentúl közösen tartottak konferenciákat. A hivatal továbbá egyfajta összekötő kapocs is, mivel az egyetemen kívül együttműködik a falugazdász hálózattal, és gyakorlatilag mindenkivel. Náluk van ugyanis többek között az Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály, a növényvédelem, a talajvédelem, a vadgazdálkodás, a vadászati hatósági rész, illetve az élelmiszerbiztonság és egészségügy is. 

Dr. Gyuricza Csaba és dr. Takács Árpád írta alá a megállapodást

Végül a fent említett válaszokra visszatérve elmondta, az egyik legfontosabb részükről, hogy fejleszteni kell az öntözést, mert ahol öntöznek, ott víz van, ahol víz van, ott pedig élet sarjad. A drónokról szólva elmondta, azokat számos területen használják napjainkban, de az ő számukra azért fontosak, mert a jövő sikeres agráriumát a drónok nagymértékben tudják pozitív irányban befolyásolni. Legyen szó akár növényvédelemről, adatgyűjtésről vagy területellenőrzésről.

Megkapták oklevelüket az újdonsült drónpilóták

Idén januárban indult a MATE és az ABZ Drone Kft. közös szervezésében egy hiánypótló drónpilóta képzés Szarvason, amellyel a végzős hallgatóknak lehetőségük nyílik a növényvédelmi monitorozás és a növényvédelmi kezelések drónnal történő elvégzésére. A képzés első végzőseinek a megállapodás aláírása után adták át az okleveleket.

Dr. Gyuricza Csabától megtudtuk, ez valóban egy történelmi pillanat, hiszen arra még nem volt példa Magyarországon, hogy egy egyetem és egy piaci szereplő együttműködésében adjanak át oklevelet. Hozzátette, mivel intenzíven és dinamikusan fejlődik a mezőgazdaság, és hazánk egyik legfontosabb éléskamrája Békés vármegye, így fontos, hogy az új technikák is megjelenjenek. Ami pedig még fontosabb, az a humán erőforrás növelése, amit jó képzésekkel lehet elérni. Ilyen például a drónpilóta képzés, amely a legújabb tudományterülethez tartozik. Elárulta, nem titkolt céljuk, hogy ezzel az új szarvasi kurzussal élen járjanak a jövőben.

Elsőként végzett drónpilótaként és kapott ilyen oklevelet Szarvason Benák Zsolt, Duró Sándor, Gelegonya Zsolt, Kovács Gábor Tamás, Kovács Róbert, Nagyné Jung Brigitta, Óvári Csaba, Szilágyi Dávid és Vidéki Róbert. Az átadó után drónbemutatót tartottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában