Suhajda Szilárd

2023.03.09. 11:35

Bolygónk legmagasabb pontjára indul a csabai hegymászó

Március 23-án kezdődik a Kyocera Everest Expedíció 2023, melynek keretében a békéscsabai kötődésű Suhajda Szilárd mesterséges oxigén használata nélkül szeretné elérni bolygónk legmagasabb pontját, a 8848 méteres Mount Everest csúcsát. Magyar állampolgárnak ez máig nem sikerült – erről közleményében Suhajda Szilárd tájékoztatta lapunkat.

P. G.

Suhajda Szilárd 2019-ben első magyarként állt bolygónk második legmagasabb pontján, a 8611 méteres K2 csúcsán. Ezzel az eredménnyel, magyar hegymászóként, Szilárd járt az eddigi legmagasabb hegycsúcson oxigénpalack nélkül. 2022 tavaszán szintén „tiszta mászással”, önálló mászóként érte el Földünk negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce csúcsát (8516 m).

Szilárd hosszútávú projektje, a The Big Five sorozatként ismert hegymászó feladat: elérni Földünk első öt legmagasabb hegycsúcsát, az eddigi stílust követve, „tisztán”, oxigénpalack és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül, környezettudatos sportolóként teljesítve a kihívást. A legnehezebbnek tartott K2 és a Lhoce már sikerült.

– Legutóbbi eredményeim fényében úgy érzem, készen állok a legnagyobb feladatra. Egy évtizednyi expedíciós tapasztalattal, megfelelő szakmai tudással és felkészültséggel, biztos háttérrel és különösen, hogy már kétszer is volt szerencsém 8500 méter fölött járni, reális képem van arról, mi vár rám odafent palack nélküli mászóként. A K2-höz képest az Everest magassága egy újabb dimenziót jelent, de hiszem, hogy jó esélyeim vannak – mondta a hegymászó.

A csúcsmászás a tavaszi himalájai szezon vége felé – az akklimatizációs időszakot követően –, jellemzően május második felében történhet meg. Szilárd hazaérkezése június első napjaiban várható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában