Beol podcast

2023.03.05. 10:51

Aki megmászta a világ második legmagasabb csúcsát: a Beol podcast vendége Suhajda Szilárd

Ezen a héten Suhajda Szilárd, hazánk egyik legsikeresebb hegymászója volt a Beol-podcast vendége. A békéscsabai kötődésű fiatalember az elmúlt években megmászta a világ második legmagasabb, egyben egyik legveszélyesebbnek tartott csúcsát, a K2-t, tavaly pedig a negyedik legmagasabb csúcsra, a Lhoce-ra jutott fel.

Papp Gábor

A Beol podcast heti vendége: Suhajda Szilárd /Fotó: Bencsik Ádám/

Suhajda Szilárddal beszélgettünk eddigi expedícióiról, arról, hogy miként készül fel egy-egy kihívásra. A hegymászó mesélt arról, hogy milyen az élet a hegy lábánál kialakított alaptáborban, mit esznek a hegymászók, hogyan rendezkednek be a „nemzetközi” faluban, ahol szezonban legalább ezer ember nyüzsög. Kérdeztük az úgynevezett akklimatizációs körökről, amelyek nagyon fontosak egy-egy csúcsmászás szempontjából. A sportemberek ilyenkor szoktatják hozzá szervezetüket az emberi test számára szokatlan körülményekhez, az oxigénhiányhoz, a magas pulzushoz.

Suhajda Szilárdot végig követtük, hogy miként jutott fel a Lhoce-ra, és ott mennyi időt és miként töltött el.

A beszélgetést különösen aktuálissá teszi, hogy a hegymászó a napokban jelenti be új, eddigi legnagyobb vállalkozását. Természetesen érintőlegesen már erről is szó esett a podcastben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában