Békés vármegye

2023.02.22. 09:55

Engedély kell a tuningoláshoz

A járművek vizsgáztatásával, felszerelésével kapcsolatban több kérdést is feltettek olvasóink. Kíváncsiak, hogy emelkedtek-e a műszaki vizsga árai, és mennyire legális, ha az autó aljára LED csíkot szeretnének rakni, illetve melyek az autótuningolás szabályai?

Ny. L.

Forrás: Shutterstock

A Békés Vármegyei Kormányhivatalnál hangsúlyozták, a közúti járművek vizsgáztatásának hatósági díjai 2010 óta nem emelkedtek, változatlanok. Békés vármegyében 35, közlekedési hatósági engedéllyel rendelkező vizsgálóállomáson lehet a gépjárműveket műszaki vizsgáztatni.

A közúti járművek átalakítása, tuningolása szabályszerűen csak a közlekedési hatóság előzetes engedélyével lehetséges. Az átalakítás tehát csak ezen engedély birtokában végezhető el, és ennek tényét a hatóság egy újabb műszaki vizsgálat keretében ellenőrzi, veszi nyilvántartásba. Fontos tudni, hogy a közúti járművekre csak olyan tartozékok vagy pótalkatrészek szerelhetők fel, amelyek a szükséges jóváhagyással, minősítéssel rendelkeznek. Mivel a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló rendelet nem engedélyezi utólagosan a járművek aljára a LED-csíkok felszerelését, így az szabályellenes.

A kormányhivatalnál közölték, amennyiben a közlekedési hatóság közúti ellenőrzés keretében szabálytalanul átalakított járművet talál, úgy a szabálytalanság mértékétől függően közigazgatási bírságot szab ki, és a járművet soron kívüli műszaki vizsgálatra rendeli be. A közúti közlekedés biztonságát veszélyeztető állapot esetén a forgalmi engedélyt a helyszínen érvénytelenítik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában