Közlekedési múltunk megőrzése

2023.02.21. 19:25

Elismerték a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvart

A Közlekedéstudományi Egyesület elnöksége közlekedéstudományt segítő tevékenységéért a Közlekedéstudományi Egyesületért Emlékplakett kitüntetésben részesítette a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvart.

P. G.

Sós Imre vette át az elismerést dr. Tóth Jánostól

Fotó: Beküldött fotó

Az elismerést Sós Imre, a főpályaudvart működtető Zerge Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesület elnöke vette át kedden Budapesten dr. Tóth Jánostól, az egyesület főtitkárától. Sós Imre elmondta, az elismerés értékét csak növeli, hogy idén mindössze négy ilyen emlékplakettet adtak át az egész országban.

– A kitüntetés odaítélésében minden bizonnyal szerepe van annak, amit a főpályaudvar képvisel és tesz térségünk közlekedési múltjának ápolása érdekében – fogalmazott Sós Imre. – Emellett folyamatosan szervezünk baleset-megelőzési, közlekedésbiztonsági programokat a rendőrséggel és a MÁV-val karöltve. Tavaly két alkalommal hívtunk életre ilyen eseményt gyermekek részére, hiszen létesítményünknél hatékonyan bemutatható, hogy mire kell odafigyelni a vasúti sínek, a pályaudvarok környékén, milyen veszélyek leselkedhetnek a közlekedőkre. A kisvonat könnyen elérhető helyen, Békéscsaba központjában található, és ott például megfigyelhető a fénysorompó működése is. 

Sós Imre szólt arról, hogy éppen szerdán is szerveznek a rendőrséggel és a vasúttársasággal egy közös, preventív rendezvényt.

– A közlekedési múltunk megőrzésére való törekvés egyidős a kisvonat ötletével, amely térségünk egy meghatározó eszköze volt néhány évtizeddel ezelőtt – folytatta a gondolatot Sós Imre. – A kisvonat ugyan teljesen megszűnt, de emléke nemcsak a békéscsabaiakban, hanem a vármegyében található szinte valamennyi településen él, ami nem is csoda, hiszen egykoron 400 kilométeres hosszban behálózta a megyét. A turisztikai főpályaudvar megidéz egy olyan korszakot, amikor az embereknek talán több idejük volt, egy-egy utazás is úgy zajlott, hogy kártyáztak, beszélgettek, felkészültek, mit csinálnak majd, ha elérnek úti céljuhoz. Sok-sok történetet meséltek már erről nekem is, például a tél miatt lassan közlekedő szerelvényről, ami miatt a násznép majdnem lekésett egy esküvőt, de ezernyi ilyen sztori van. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában