Elismerések

2023.02.23. 16:03

Az év szakdolgozóit tüntették ki a gyulai kórházban

A Magyar Ápolók Napja alkalmából köszöntötték a szakdolgozókat, illetve tartottak tudományos ülést csütörtökön a gyulai kórház Árvay-termében. Az eseményen emlékeztek Kossuth Zsuzsannára, aki a szabadságharc idején a tábori kórházak főápolónője volt, és aki egyedülálló munkát végzett a szakmában.

Vásári Erzsébet [email protected]

Fotók: Bencsik Ádám

Immár hagyományosan, Kossuth Zsuzsanna emlékművének koszorúzásával indult az ápolók napi ünnepség a gyulai kórházban csütörtökön. Az esemény az Árvay-teremben folytatódott, ahol dr. Becsei László főigazgató főorvos köszöntötte elsőként a jelenlévőket.

Elmondta, az orvoslás összességében nem képzelhető el ápolók nélkül, hiszen a gyógyításhoz szükséges a megfelelő létszámú és képzettségű szakdolgozók tevékenysége. Ismeretes, hogy ezen munkához, amely folyamatos munkarendben, a nap 24 órájában működik, hivatástudat, odaadás és elkötelezettség szükséges.

Visszaemlékezett, hogy 2014. február 7-én, az egészségügyi dolgozók és az ápolók munkájának elismerése érdekében hozta meg azon határozatot Magyarország Országgyűlése, amely szerint Kossuth Zsuzsanna születésnapját, február 19-ét a Magyar Ápolók Napjává választották.

A főigazgató főorvos hangsúlyozta, a mindennapi tevékenység mellett elengedhetetlen az, hogy az ápolói munka megbecsülést is élvezzen mind társadalmi elfogadottságában, mind pedig anyagi presztízsét növelve. Ezt felismerve az ágazatvezetés és a kormány az elmúlt években folyamatos béremelésekkel igyekezett segíteni.

Ennek következtében 2016 szeptemberétől kezdődően 2022 januárjáig mintegy 72 százalékos béremelés történt a szakdolgozói bérekben, melyeknél a következő két évben további, több lépcsős emelésekre lesz lehetőség.

Mészáros Magdolna ápolási igazgató kifejtette, az elmúlt napokban Berényi Anna Kossuth Zsuzsanna regényes életrajza című könyvére figyelt fel. Mint kiderült, a regényt a főápolónő testvére, Kossuth Lajos levelei alapján építette fel a szerző, és minden fejezet végén bemutatta a kor sajátosságait.

A könyvből pedig kitűnik, hogy Kossuth Zsuzsanna egy valóban kivételes személyiség volt, ráadásul Florence Nightingale – a modern nővérképzés, valamint a betegellátás reformjának elindítója – tevékenységét is megelőzte öt évvel. Testvére ugyanis a hadi kórházak ellátására bízta meg, ami azt jelentette, hogy ő szervezte meg egész Magyarországon az ápolók munkáját.

Élete rövid volt, mindössze 37 év, ami alatt elveszítette elsőszülött gyermekét és szeretett férjét, majd három gyermekét egyedül nevelte, végül pedig üldözöttként kellett elhagynia hazáját, és az Egyesült Államokban hunyt el. Elismerése is sokat váratott magára, hiszen csupán halálának 160. évfordulója alkalmából lett születésnapja a Magyar Ápolók Napja.

A köszöntők után a kórház által alapított Év Szakdolgozója kitüntetéseket adták át.

Idén két munkatárs érdemelte ki a címet. Elsőként Petneházi Szilvia vette át az elismerést, aki 2001 márciusában kezdett dolgozni pályakezdőként a gyulai kórház Interdiszciplináris Ápolási Osztályán. 2020 szeptemberében a pandémia miatt a Fertőző Osztályra került, ahol a covid ellátásban végzett odaadó munkát. 2022. július 1. óta pedig a Kardiológiai Osztály csapatát erősíti. A szakma iránt elkötelezett, alázatos, munkájára és személyére mindig lehet számítani.

Szintén Év Szakdolgozója címet érdemelt Tóth Györgyi szülésznő. A kitüntetett 1986 nyarán állt munkába a gyulai kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályán. Munka mellett szülésznői oklevelet szerzett, amit E kategóriásra fejlesztett. Nagyobb részben a nőgyógyászati osztályrészen dolgozik, ahol példaértékűen végzi tevékenységét. A páciensek szeretik, hamar jó kapcsolatot tud kialakítani a műtétre várókkal és a kismamákkal egyaránt. Türelmes és megértő személyiség, akire mindig lehet számítani.

A tiszteletbeli ápolókat is köszöntötték

A rendezvényen a tiszteletbeli ápolókat is köszöntötték, akik közül elsőként megemlékeztek Mikus Évára, aki tavaly szeptemberben hunyt el, és aki először kapott a kórháztól ilyen díjat. Majd üdvözölték Szicsek Margitot, Kolozsi Ildikót, dr. Wolf Ildikót, Tölgyesi Ágnest és Opacsity Lászlót, mint tiszteletbeli ápolót.

Az esemény a Szakdolgozók Tudományos Ülésével folytatódott, amelynek elnökei dr. Thury Attila PhD osztályvezető főorvos és Mészáros Magdolna voltak. Az első előadó pedig dr. Sárosiné Hőh Henriette gyógytornász, aki a Mozgásszervi prevenció jelentősége gyermekkorban, különös tekintettel a gerinc elváltozásaira című prezentációt mutatta be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában