Békés

2023.01.07. 17:27

Ünnepi termékeket vizsgáltak

Megtartotta hagyományos év végi vizsgálatát de­cember 5. és 18. között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a területi élelmiszerlánc-felügyelet.

beol.hu

A Nébih kiemelten vizsgálta az alkoholos italokat /Illusztráció/

Forrás: baon.hu

– A szakemberek a Nébih laboratóriumaiban górcső alá vették a szezonálisan népszerű terméket is: fűszereket, tésztákat, biodéligyümölcsöket, alkoholos italokat és virsliket – közölte a hatóság. A tapasztalat szerint a higiéniai hiányosságok voltak a leggyakoribbak – az ellenőrzött helyek mintegy 6,4 százalékánál, összesen 116 esetben találtak problémát, ezek főleg vendéglátóegységekben fordultak elő - írja a baon.hu.

Az ellenőrök által vizsgált élelmiszerek 4,8 százalékát, összesen 310 tételt kellett kivonni a forgalomból, országosan 51,6 tonna mennyiségben, elsősorban a nyomon követés hiánya miatt. 

A közlemény szerint az év végi ünnepek kapcsán a Nébih kiemelten vizsgálta az alkoholos italokat, valamint a virsliket is. A tapasztalatok szerint a pezsgők, gyöngyözőborok, forraltbor-alapanyagok, keserűlikőrök és pálinkák mindegyike megfelelőnek bizonyult.

A karácsonyi vásárokban a vizezések kimutatására szolgáló gyorstesztet is végeztek, de problémát sehol nem tapasztaltak a szakemberek. Hasonlóképpen az év végi szezonális terméknek számító, a szilveszterkor, újévkor az ünnephez elengedhetetlen virslik esetében se bukkantak jelentősebb problémákra: a Nébih tájékoztatója szerint a raktárakban, hűtőkamrákban ugyan előfordult olykor zsúfoltság, rendezetlenség, de jelentős hiányosságot nem tapasztaltak az ellenőrök. A vizsgálat során összesen két webáruház üzemeltetőjével szemben indítottak eljárást, mert félrevezető módon a virslik között szerepeltették azokat a termékeket is, amelyek nem felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyv e termékköre vonatkozó feltételeinek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában