TOP Plusz

2023.01.03. 06:30

Tovább szépülhet a berényi Hosszú-tó és környezete

Közel háromszáznegyvenkét millió forintot nyert a mezőberényi önkormányzat a Kossuth tér és a Hosszú-tó környékének fejlesztésére a TOP Plusz pályázat keretében. Mindkét városrészen korábban megkezdett beruházások folytatódhatnak majd.

Papp Gábor [email protected]

Siklósi István: folytatjuk a Hosszú-tó környezetének fejlesztését /Fotó: Bencsik Ádám/

Siklósi István polgármester kiemelte, az elnyert támogatás segítségével befejeznék a város egyik központi része, a Kossuth tér nyugati oldalának fejlesztését.

– Korábban a járda jelentős részét díszburkolattal láttuk el, az úttest kövezetét is felújítottuk. A Puskin utca, illetve a Széchenyi utca felől azonban ez még nem történt meg, a fejlesztés részeként szeretnénk ezt teljessé tenni – tette hozzá.

A polgármester elmondta, a Hosszú-tó fejlesztését is tovább folytatják.

– A beruházás részeként a tó köré futópályát építenénk, kutat fúrnánk, parkoló részt alakítanának ki és növényzetet is telepítenénk. Emellett a világítást korszerűsítenék, illetve szalonnasütő helyet is létrehoznánk – folytatta a gondolatot Siklósi István. A növényzet kapcsán kiemelte, a talaj a terület nagy részén agyagosnak számít, éppen ezért földcserét is végrehajtanak majd. A horgászok számára stégeket telepítenének, valamint egy legkisebbek részére egy speciálisan a számukra kialakított játszóteret is építenek.

A pályázat keretében a Hosszú-tó környékét is fejlesztik.

Kérdésünkre a polgármester felelevenítette, hogy a városrészen már korábban is megvalósultak fejlesztések.

– Az alapprojekt részeként kikotortuk a tavat, mélyítettük a medret, illetve rendbe hoztuk a területet – fogalmazott. 

Ezt követően létrehoztak egy kiülős, pados részt, kondiparkot alakítottak ki, valamint a Mezőberény Értékeiért Polgári Együttműködés Egyesület multifunkciós játszóteret alakított ki ott.

– A tó alapvetően záportározóként funkcionál, de mindenképpen szeretnénk kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. Egy rekreációs, szabadidős terület kialakításában gondolkodunk, ahol valamennyi korosztály jól érezheti magát, eltölthet több órát is – folytatta a gondolatot Siklósi István. – A fejlesztések sorával éppen ezért lépésenként haladunk. A Hosszú-tó partjára máris sokan járnak ki, de abban bízunk, hogy a beruházások eredményeként ez a szám tovább emelkedik majd a jövőben.

Mezőberényben egyébként nem ez az egyetlen olyan elképzelés, olyan projekt, amelynek részeként záportározót korszerűsítenek. Egy jelenleg is zajló közel 400 millió forintos beruházás során mélyítenek, kikotornak, rendbe tesznek egy másik, a vasúthoz közeli területek belvízmentesítését szolgáló, mintegy négyhektáros záportározót. A csapadékvíz-tározó mellett pedig egy rekreációs területet is kialakítanak, hogy vonzóvá tegyék ezt a városrészt is, és ott akár kutyát sétáltathassanak a gazdáik, akár birtokba vegyék a horgászok a vízterületet. A projekt kiemelt részeként hat utcában, a Szegfű, az Olajfa, a Zöldfa, a Szivárvány, a Fürjes és a Rövid utcában helyrehozzák a belvízcsatornákat, és főként zárt csapadékvíz-elvezető csatornákat építenek.

Időarányosan halad a belvízprojekt

Siklósi István kifejtette, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében megvalósuló, háromszázkilencvenmillió forintos belvízvédelmi beruházás mintegy negyven százaléka készült el eddig.

– A fejlesztés időarányosan halad, a záportározót az eredeti tervektől eltérően mintegy 20-25 centivel mélyebben kotorják majd ki, hogy még nagyobb mennyiségű vizet tartson majd meg. Így a tó vízellátása is folyamatossá válna, és a nád sem nőné be azt – hangsúlyozta Mezőberény polgármestere, aki kitért arra, hogy jelenleg az időjárás kevésbé kedvez a munkálatoknak, de a szükséges alapanyagok rendelkezésre állnak, és amint lehet, újra nagyobb lendületet kap a fejlesztés. Ahogy arról korábban hírportálunkon is írtunk, beruházás részeként rehabilitálják az említett záportározót, a hat utcában felújítják a meglévő csatornákat, illetve 2,3 kilométeres új csatornaszakasz is épül. A fejlesztés eredményeként lehetővé válik a csapadékvizek gyors levezetése, meggátolva annak felgyülemlését a közterületeken, illetve a tározóval helyben tartható lesz a csapadékvíz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában