Sajtótájékoztató

2023.01.20. 13:56

Koffán- és Kohán-művel gyarapodott a Munkácsy Mihály Múzeum kollekciója

Egy-egy Koffán Károly- és Kohán György-alkotással gazdagodott felajánlásoknak köszönhetően a közelmúltban a Munkácsy Mihály Múzeum képzőművészeti gyűjteménye. Mivel a két művész között is volt személyes kapcsolat, a műveket pénteken egy sajtótájékoztatón mutatták be, ahogy fogalmaztak, a két barát fél évszázad elteltével így újra találkozott. Amint újra kinyit az intézmény, kiállításon is szerepelnek majd az alkotások.

Licska Balázs

Gyarmati Gabriella művészettörténész beszélt Kohán Györgyről és a 17 évesen készített akvarelljéről is. Fotó: Für Henrik

– Koffán Károly rendkívül sokoldalú művész volt, festészettel kezdett, de főleg grafikusként és fotóművészként ismert, és érdekesség, hogy jeles ornitológus is volt – kezdte Gyarmati Gabriella, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze. Az alkotó sok ponton kapcsolódott Békéscsabához, békéscsabai kötődésű művészekhez, például a főiskolás évei alatt Jakuba Jánoshoz és Bolmányi Ferenchez. 

Az 1930-as években Párizsba került, és itt is tetten érhető egy békéscsabai szál. Egy társulat számára bábokat készített és tervezett, valamint együtt ténykedett Kolozsváry Zsigmonddal. 1942-ben tért haza Magyarországra, magániskolát hozott létre, és így kapcsolatba került a Békéscsabán született Perlrott-Csaba Vilmossal. A most a múzeumnak ajándékozott alkotását, csendéletét 1947-ben készítette, karácsonyi ajándék lehetett. Az ajánlás Fifinek szólt, aki Radnóti Miklós özvegye, Gyarmati Fanni volt. 

1966-ban egy kiállítással jelentkezett a Magyar Nemzeti Galériában, akkor fotóművészként mutatta meg magát. És itt a kapcsolódási pont Koffán Károly és Kohán György között. Ugyanis Kohán Györgyről a legismertebb portréfotót Koffán Károly készítette 1965-ben, a két művész között egyébként több évtizedes ismertség volt.

– Kohán György 1910-ben született Gyulaváriban, és immár 14 évesen, 1924-ben szerepelt kiállításon – folytatta Gyarmati Gabriella. A művészettörténész hozzátette, hogy az az akvarell, amely nemrég került a múzeum képzőművészeti gyűjteményébe, 1927-ben készült. Az alkotáson templom és temető szerepel, tehát komoly a tárgyra, az egész mű komor és drámai.

Az akvarellt N. Szabados József építőmester vette meg tőle, többek között azért, hogy ezzel is támogathassa a fiatal tehetséget a továbbtanulásban, aki ennek, valamint mások segítségének is köszönhetően a kovácsműhelyből a képzőművészeti főiskolára került.

Az építőmester egyébként igen módosnak számított, mivel rengeteg középületre, például a tüdőszanatóriumra is megbízást kapott sok magánház építése mellett. Az évek során egy rendkívüli képzőművészeti gyűjteményt hozott létre, a kollekció pedig egyben maradt. Egy örökös ebből emelte ki és ajándékozta a múzeumnak, amely viszonylag csekély számú Kohán György-művel rendelkezik.

Fantasztikus esztendőt zártak

A Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója, dr. Bácsmegi Gábor kiemelte, hogy fantasztikus évet tudhat maga mögött az intézmény. Emlékeztetett, hogy tavaly Az év múzeumának választották a békéscsabait, amelynek számos vetülete és hatása is volt. Többek között az, hogy sok ajándékot kapott a múzeum, így gyarapodott a gyűjteménye, leginkább ez a képzőművészetire igaz. Az év vége sem telt felajánlások nélkül, és úgy véli, rendkívüli kapcsolat alakult ki az intézmény és az ajándékozók között, és a jövőben is lehet számítani hasonló kezdeményezésekre. Mint mondta, azok, akik a Koffán Károly- és Kohán György-műveket adományozták a múzeumnak, szeretnének inkognitóban maradni. A jövőben ezeket az alkotásokat is igyekeznek a nagyközönség elé tárni, azon sorozat keretében, amelyben a legfrissebb szerzemények mutatkoznak be.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában