Szegya

2023.01.20. 17:24

Elindulhat az okleveles technikusi fotográfusképzés Békéscsabán

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött pénteken Budapesten a Kodolányi János Egyetem (KJE), valamint a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium. A dokumentumot dr. Szabó Péter, a KJE rektora, illetve Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója írta alá. A partnerséggel szorosabbra fűzik a viszonyt, hidat képeznek a közép- és a felsőoktatás között a kreatív ágazatban; elindulhat a Szent-Györgyiben az okleveles technikusi fotográfusképzés; sőt a diákok akár harminc kreditet is elfogadtathatnak a Kodolányin.

Licska Balázs, [email protected]

A Kodolányi János Egyetem rektora, dr. Szabó Péter és a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója, Mucsi Balázs írta alá a stratégiai együttműködési megállapodást

Fotó: Imre György

A Kodolányi János Egyetem intézetigazgatója, dr. Malatyinszki Szilárd elmondta, hogy a stratégiai együttműködési megállapodással elindul a közös munka. Kiemelte ugyanakkor, hogy a partnerségnek vannak előzményei is. Például a beiskolázáskor a turizmus-vendéglátás, gazdálkodás és menedzsment, emberi erőforrás szakokra hívták fel a középiskolások figyelmét, de volt egy mentorprogram is, hogy az oktatók a felvételivel kapcsolatban naprakész információkkal rendelkezzenek. Egy projekt pedig azt a célt tűzte ki, hogy megmutassák: a hátrányos helyzetű fiatalok számára ugyancsak cél lehet a diploma megszerzése.

 

Azt tapasztalták, hogy a művészeti képzésben, a kreatív ágazatban is vannak közös kapcsolódási lehetőségek, metszetek. 

 

A jövőben megnézik, hogy mik azok a szakmai tartalmak a Szent-Györgyi Albert technikum technikusi képzése során, amelyek megfelelnek a Kodolányi János Egyetemnek is. Kidolgoznak egy programot, és így akár harminc vagy annál is több kreditet el tudnak majd fogadtatni a továbbtanuló, okleveles technikusi képzettséget szerző fiatalok. Emellett közös kiállításokra, közös pályázatokra készül a Békéscsabai Szakképzési Centrum és az egyetem.

 

Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója elmondta: a szakképzési rendszer átalakítása során a törvényhozás és a szakma is felismerte azt, hogy az okleveles technikusi képzés során a közép- és a felsőoktatásnak együtt kell dolgoznia. 

 

El is oszlatta azt a tévhitet, hogy a szakképzésből nem lehet továbbtanulni. Igenis lehet, sőt a technikusi képzés olyan előnyöket, privilégiumokat is jelenthet a diákoknak, amelyek máshol nem érhetők el. Akár krediteket is elfogadtathatnak a tanulók, és így hamarabb szerezhetnek később diplomát, rövidülhet a képzés ideje.

 

A speciális együttműködéssel egy olyan hidat lehet képezni, amelynek eredményeként a felsőoktatás beköltözik a középiskolába – hangsúlyozta. 

 

Bizonyos kompetenciákat, a képzések egy-egy szeletét közösen dolgozzák ki, hogy mit és hogyan tanítsanak, azért, hogy azt a tudást aztán el lehessen fogadtatni a felsőoktatásban. Úgy véli, ez óriási lehetőség, mint ahogy az is, hogy ennek érdekében összekötik a középiskolákban és a felsőoktatásban dolgozó oktatókat. A partnerség emellett kiterjed más területekre is, közös fejlesztésekben, projektekben gondolkodnak.

Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója rendkívül jó nevű intézménynek nevezte a Szent-Györgyit, amelynek tanulói rendszeresen szerepelnek szakmai versenyeken, Európa- és világbajnokságokon. Komoly előrelépésként értékelte, hogy elindulhat a fotószakon az okleveles technikusi képzés, és az, hogy a kreatív ágazat területén összekapcsolódik a BSZC és a Kodolányi János Egyetem.

Több évre nyúlik vissza a kapcsolat

A Kodolányi János Egyetem rektora, dr. Szabó Péter hangsúlyozta, az együttműködésnek köszönhetően olyan rendszert tudnak kialakítani, amelynek hála a munkaerőpiacon sikeresek lesznek a fiatalok. Emlékeztetett, hogy a Békéscsabai Szakképzési Centrumot és az egyetemet egy közös társadalmi felelősségvállalás, küldetés hozta össze. Azért dolgoznak, hogy a fiatalok helyben kaphassanak magas színvonalú képzést, ami segít az elvándorlás mérséklésében is.

Hozzátette, az egyetem és a BSZC kapcsolata több évre nyúlik vissza, több sikeres projekten, konferencián vannak túl. Most a jogszabályok lehetővé tették, hogy a szakképzés és a felsőoktatás egymás stratégiai partnerei legyenek. Mindkét intézményt innovatívnak nevezte, és a partnerség révén az átjárhatóság rugalmasabbá válik. Egymás tudását beleillesztik a képzéseikbe a kreatív ágazat területén, így egy hatékonyabb rendszer jöhet létre.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában