Gyöngyörzők

2023.01.15. 17:57

Az orosházi kézilabdás lányok is csatlakoznak a méhnyakrák megelőzési héthez

Magyarországon minden évben ezernél több méhnyakrák-diagnózis születik, és több száz nő veszti életét egy olyan daganatos betegség miatt, amelyet egy vírus, a humán papillomavírus (HPV) okoz, és amely rendszeres szűrővizsgálatokkal és védőoltással megelőzhető, illetve korai stádiumban felfedezve jól kezelhető. A megelőzés, a figyelemfelhívás a célja az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét eseményeinek. Orosházán is készülnek a szervezők s mindazok, akik csatlakoznak hozzájuk. Például a kézilabdás hölgyek.

Csete Ilona [email protected]

A sportolók is fontosnak tartják a HPV elleni küzdelmet, a felvilágosítást

Forrás: BMH

A Mályvavirág Alapítvány idei kampányának a címe: Gyöngyőrzők. Gyöngyőrző mindenki, aki foglalkozik a méhnyakrákkal, a prevencióval, aki elmegy szűrésre, aki továbbadja a HPV-megelőzés üzenetét, és aki gyöngyből karkötőt fűz, hiszen a gyöngy a humán papillomavírus elleni védekezés szimbóluma.

De miként kapcsolódik ide az Orosházi Női Kézilabda Club? A sportolók is fontosnak tartják a HPV elleni küzdelmet, a felvilágosítást, a szűréseken való részvételt. 

Vallják: az egészség megőrzéséért tenni is kell.

Orosházán 2020 óta működik Mályvavirág Pont, élén Farkas Attilánéval. Ő kereste meg a Mályvavirág Alapítványt, Tóth Icót akkor, amikor érintett lett. A betegség megviselte, a kezeléseken túl úgy érezte, kellene valakitől valamiféle támogatás, megerősítés számára.

– Ennek már több éve. És a magam példáján okulva úgy döntöttem, a sorstársak érdekében is, a tapasztalataim birtokában, létrehozva az Orosházi Mályvavirág Pontot, ráirányítom a figyelmet a betegség megelőzésére, a szűrések fontosságára. 2020 januárjában befogadott bennünket (és nem meglepő módon sokan csatlakoztak hozzám) a Máltai Játszótér, ahol első találkozásainkat tartottuk. Igaz, jött a Covid, de nem szegte kedvünket. A Justh Zsigmond Városi Könyvtárban már van Mályvavirág Polc, ahol ismeretterjesztő anyagok, a betegséggel, a gyógyítással kapcsolatos információs dokumentumok kaptak helyet. Minden közösségi alkalmat megragadok, hogy a nők és a férfiak figyelmét is felhívjam a megelőzésre. És szerencsére nyitottságot tapasztalok – mesélte az előzményeket a helyi főszervező, aki a napokban a fiatal női kézilabdás hölgyekkel, edzőjükkel kereste az együttműködést. Sikerrel járt.

Farkas Attiláné Iványi Edit meghívást kapott a kézisek egészségnapjára
Forrás: BMH

– Ők már az a korosztály, akik a HPV-oltást korábban megkapták, tudják, mi a megelőzés célja, ám a találkozásunkkor még mindig voltak olyan információk, ami újdonságként érte őket. Örülök, hogy partnereink lettek a lányok. Január 22-ei egészségnapjukra meghívást kaptam. Mi pedig szervezzük tovább az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét orosházi programjait. Vannak kereskedők, akik a figyelemfelhívás érdekében rózsaszínbe öltöztetik kirakataikat Orosházán. Január 27-én, mi, az Orosházi Mályvavirág Pont és a Justh Zsigmond Városi Könyvtár közös, Gyöngyőrzők című rendezvényére készülünk. Varga Alexandra pszichológus előadását szobakoncert követi Fenyvesi-Petrec Teodóra, Fenyvesi Antal, Törköly Márton, a Csókolom, átmehetek játszani? formáció, Frankó Attila és Vári Gábor közreműködésével, a programot közös gyöngyfűzés zárja.

Nincsenek egyedül

A megelőzési hét alkalmából ebben az évben is rengetegen, köztük az országos Mályvavirág Pontok, így az orosházi is és több mint 200 település, védőnői szolgálatok, egészségfejlesztési irodák csatlakoznak a programhoz előadásokkal, beszélgetésekkel és az elmaradhatatlan gyöngyfűzéssel. Az országszerte elkészített gyöngykarkötőket ezúttal is eljuttatják nőgyógyászati daganattal érintetteknek, azzal az üzenettel, hogy nincsenek egyedül.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában