Elismerés

2022.12.30. 19:09

Építőipari Nívó Díjat kapott az M44-es gyorsforgalmi úton lévő híd

Az idei évben az Építőipari Nívó Díjat Közlekedési létesítmény kategóriában az M44 gyorsforgalmi út – Tisza-híd és a kaposvári Intermodális Közlekedési Központ kapta.

beol.hu

M44 gyorsforgalmi út – Tisza-híd (Lakitelek – Tiszakürt)

Forrás: nif.hu

Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását ebben az évben huszonkettedik alkalommal hirdette meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma. Közlekedési létesítmény kategóriában az egyik díjat az M44 gyorsforgalmi út – Tisza-híd kapta. 

A mederhíd egyéni megjelenését a több, mint 40 méter magas, 2 darab négyszög keresztmetszetű, fél-ellipszis alakú, helyszínen épített vasbeton pilonnak köszönheti. Hárfa jellegű feszítőkábeles formavilága teljesen új megoldás, mely Magyarországon először került kivitelezésre. A rendkívül összetett erőtani hatások következtében a szerelés alatti, illetve az azt követő használati terhelésre kialakuló alakváltozások tervezése komoly kihívást jelentett a tervezők és kivitelezők számára egyaránt: folyamatosan ellenőrizni kellett a tervezett és a helyszínen mért adatokat, eltérés estén azonnali és részletesen kidolgozott megoldásokat kellett alkalmazni a tovább-haladás feltételeként. A szokatlan és rendkívül látványos esztétikai megjelenésen túl ilyen módon egy olyan tapasztalati adatokra épülő új statikai számítási technikára tettek szert a résztvevők, mellyel a tervezők és a kivitelezők egyaránt jelentős új ismereteket és képességet szerezhettek - írja a nif.hu.

 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában