Beruházás

2022.12.08. 14:55

Elkészült az új, elliptikus körforgalom Gyulán – videóval

Elkészült a Nürnbergi utca–Ajtóssy utca–Eötvös utcai elnyújtott körgeometriájú, elliptikus körforgalom Gyulán, amivel párhuzamosan szerdán elkezdődött a 288 millió forintos beruházás műszaki átadásának-átvételének folyamata.

Papp Gábor

Fotók: Lehoczky Péter

A helyszínen megtartott csütörtöki sajtótájékoztatón Povázsai Pál, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatóságának projektiroda-vezetője elmondta, jelenleg az utómunkálatok, a területrendezések zajlanak. Mint kiemelte, reményeik szerint bő egy hét múlva le fogják zárni a műszaki átadás-átvételt, és a forgalomba helyezési eljárást is megkezdhetik. 

Dr. Görgényi Ernő polgármester a beruházás elkészültéhez vezető több mint egy évtizedes utat mutatta be. Mint mondta, az áttörést Palkovics László minisztersége hozta el számukra, a szükséges szakmai anyagokat Mosóczi László államtitkár készítette el, aminek eredményeként megszületett a kormányhatározat a beruházás megvalósításával kapcsolatban.

– Így készülhetett el a körforgalom a nagy forgalmú csomópontban, és már biztonságosan és gyorsabban lehet ott közlekedni, mint korábban – tette hozzá. Mint kifejtette, a csomópont a város egyik legveszélyesebb kereszteződése volt, ahol sok személyi sérüléssel és anyagi kárral járó baleset történt.

A forgalmat a beruházás idején is csak nagyon rövid időre állították le.

– A szomszédos Belső- és Észak-Törökzugi lakótelepen, illetve a kettő közötti kertvárosi részen körülbelül négyezren élnek, akik napi gyakorisággal haladnak át a kereszteződésen. Törökzugban pedig nagyon fontos közintézmények, bölcsőde, óvoda, iskola, orvosi centrum, gyógyszertár, háziorvosi rendelők is találhatók – emelte ki.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő elmondta, a forgalmat a beruházás idején is csak nagyon rövid időre állították le. Szólt arról, hogy Lázár János építési és beruházási miniszterrel a közeljövőben tárgyalni fognak a gyulai fejlesztésekről, így a vasútállomás felújításának kérdéséről is. 

Kónya István alpolgármester, önkormányzati képviselő kifejtette, a beruházásban is érintett Törökzug a körforgalom mellett is folyamatosan fejlődik, az elmúlt években megújult a Nürnbergi, illetve a Leiningen utca, parkolók épültek. Megújult a relégyár, ott a Gyulakonyha kap majd helyet, bölcsődei, óvodai fejlesztések valósultak meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában