Gyűjtés

2022.12.20. 17:54

Diákok is segítették a gyulai állatotthon munkáját

Ismét elsősorban állateledelből álló adományokkal segítették a Karácsonyi János Katolikus Gimnázium diákjai a gyulai Állatotthon Alapítványt. A fiatalok kezdeményezéséhez ezúttal is csatlakozott dr. Görgényi Ernő polgármester, aki 10 zsák kutyatáppal járult hozzá az akcióhoz. Az adományokat kedden adták át a létesítmény vezetőjének, Tölgyesi Anikónak az iskola előtt.

Papp Gábor [email protected]

A gyerekek dr. Görgényi Ernővel közösen segítették az állatotthont

Fotó: Für Henrik

 A gyűjtést mindig, már évek óta diákok, iskolánk diákönkormányzata indítja el teljesen alulról jövő kezdeményezésként – nyilatkozta lapunknak Bengery Zsoltné. A Gyulai Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium intézményvezetője elmondta, a fiatalok mellett az iskola munkatársai, pedagógusai is csatlakoznak az akcióhoz, hiszen ők is szívügyüknek tekintik az állatok jólétét, a magukra hagyott kutyák segítését.

– A gyerekek mindig szorgalmasak, alaposan kitesznek magukért, heteken keresztül hordják az állateledelt, a plédeket, nagyon szeretnének segíteni – emelte ki Bengery Zsoltné.

Az intézményvezető kifejtette, egyházi iskolaként mindennapjaikban is fontosnak tartják az odafigyelést, a szociális gondolkodást.

– Nemcsak az ünnepeken, hanem a hétköznapokon is kiemelt hangsúlyt fektetünk a diákok érzékenyítésére, amiben az idősek tisztelete, a nehéz szociális helyzetben élőkre és a fogyatékossággal élőkre való odafigyelés is lényeges szerepet kap – tette hozzá.

Dr. Görgényi Ernő polgármester kiemelte, nagyon sokra tartja, hogy a Karácsonyi János gimnázium diákjai milyen kitartóak, és évről évre útjára indítják a nemes kezdeményezést.

– Rengeteget elárul az iskola diákjainak gondolkodásáról, hogy milyen sokan csatlakoztak az elképzeléshez, és hogy hosszú esztendők óta újra és újra felkarolják a kezdeményezést, amivel segítik az állatotthont vezető Tölgyesi Anikó és munkatársai munkáját, illetve a gazdátlan kutyák életének jobbá tételét – tette hozzá.

Dr. Görgényi Ernő tíz zsák kutyatáppal járult hozzá a programhoz.

– Ezzel egyrészt szerettem volna kifejezni, hogy mennyire fontosnak tartom a kezdeményezést, másrészt így segíthetem is az állatotthont – hangsúlyozta a polgármester.

Tölgyesi Anikó, a gyulai Állatotthon alapítója és vezetője elmondta, a segítség azért is nagyon jókor érkezett, mert évek óta nem kellett annyi, szám szerint 342 kutyáról gondoskodniuk, mint napjainkban. 

– Múlt héten mindennap érkeztek újabb és újabb árva kis állatok hozzánk. Nagyon sok kutyát tesznek ki az utcára, nem győzünk menni. Rengetegen az anyagi helyzetük javulását várják attól, hogy szélnek eresztik állataikat – fogalmazott az állatvédő. – Sajnos lassan a határaink végéhez érünk, sem a hely nagysága, sem a szükséges humánerőforrás, sem az anyagiak nem fognak rendelkezésünkre állni, ha mindez így folytatódik. Minden egyes ilyen jellegű megmozdulás nagyon jól jön, nagyon hálásak vagyunk a segítségért. A Karácsonyi János gimnáziumban ez az akció már ötödik éve hagyomány, a gyerekek odafigyelnek a munkánkra, igyekeznek támogatni, amit csinálunk.

Sokan állnak az alapítvány mellé

Tölgyesi Anikó elmondta, vannak, akik kimennek hozzájuk, kiviszik állatukat, és elmondják, nem tudják megoldani a kutyájuk tartását, de sem kidobni, sem elaltatni nem akarják őket. 

Az állatvédő kiemelte, alapítványuk részt vesz ivartalanítási akciókban, illetve járnak ki házakhoz, olyan helyekre is, ahol a gazdának mindene a kutyája, de nehezen képes megoldani a négylábú ellátását. Ilyenkor visznek takarót, szalmát, ennivalót, így is próbálnak segíteni.

Ugyanakkor vannak olyanok, akiknek anyagi helyzete talán elbírná az állattartást, mégis kiteszik kutyájukat, megszabadulnak tőle.

Az állatotthon vezetője elmondta, idén nagyon sokan keresték meg őket, hogy segítsenek, ki táppal, ki takarókkal, ki adományokkal támogatta az alapítványt. 

– Volt, aki építőanyagot hozott, más munkával járult hozzá a tevékenységükhöz, ami szintén nagyon fontos, hiszen a folyamatosan emelkedő mennyiségű feladatok miatt több emberre is van szükség a feladatok ellátásához – emelte ki ennek kapcsán Tölgyesi Anikó. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában