Ünnepség

2022.12.17. 06:30

Diabéteszes gyermekek karácsonyoztak a csabai kórházban

Diabéteszes gyermekeknek tartottak karácsonyi ünnepséget pénteken a csabai kórházban.

Vásári Erzsébet, [email protected]

Dr. Kolozsi Anita gyermekendokrinológus és Dr. Becsei László főigazgató

Fotó: Für Henrik

Dr. Kolozsi Anita a rendezvényről elmondta, egy évvel ezelőtt alakult át a gyermek diabétesz ellátás a Békés Megyei Központi Kórházban, ő pedig azóta kapott megbízást részlegvezető adjunktusként a diabétesz centrum vezetésére. A karácsonyi programmal emlékezetessé szeretnék tenni és közösséggé formálni azt a csapatot, amely megtiszteli őket bizalmával, tehát a csabai kórházban gondozhatják.

Fotós: Für Henrik

Dr. Kolozsi Anita elárulta, mintegy száz család van jelenleg gondozásukban, őket invitálták az eseményre, ahol közösen feldíszítették az első diabéteszes fenyőfát a gyerekek nevével, valamint különböző kézműves foglalkozásokkal, családi fotózással, beszélgető körrel és zenével készültek, ráadásként pedig receptversenyt hirdettek, és Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakács vezetésével vacsorát is készítettek. 

Fotós: Für Henrik

Végül elárulta, az utóbbi egy évben azt tapasztalták, hogy nőzz az 1-es, illetve a 2-es típusú diabéteszes gyermekek száma, náluk ezen idő alatt összesen 18 újpáciens került gondozásba. Esetükben különösen fontos, hogy kapaszkodót tudjanak adni a szülőknek a gondozás során, hiszen a gyerekek rájuk tudnak támaszkodni a mindennapi nehézségeik kapcsán. Egy ilyen rendezvényen pedig alkalmuk nyílik arra, hogy emberileg is közelebb kerüljenek egymáshoz az érintett családokkal, jobban megismerjék egymást, és a szülők, illetve gyermekek is szorosabb kapcsolatot tudjanak kiépíteni. Ugyanis a lelki tényező, a bizalom és a stabilitás rendkívül fontos a diabéteszben érintett családok életében.

Prohászka Béla elárulta, a diabéteszes gyermekek karácsonyára egy narancsos paprikás csirkemellel készültek, amit fahéjjal fűszereztek. Főzőtársa Mikulán Róbert barátja volt. Kiemelte, megtiszteltetés számukra advent időszakában, hogy meghívást kaptak erre a rendezvényre.

Az eseményen az osztályvezető után dr. Becsei László főigazgató főorvos köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, az utóbbi egy évben rengeteget dolgozott dr. Kolozsi Anita azért, hogy a csabai gyermekosztály zökkenőmentesen működjön. Hozzátette, feladatuk pedig nagyon sokrétű, hiszen az általános ellátást igénylő gyermekeket is kezelik amellett, hogy a részleg új profilja az endokrinológiai és diabéteszes betegek ellátása. A karácsonyi ünnepséget pedig nagyon jó dolognak tartja és hálás a szervezéséért, hiszen sok élményt ad a kis pácienseknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában