Vörös Ferenc

2022.11.22. 06:30

Békés megye új főkapitánya annyit kért kollégáitól, mindenki tegye a dolgát

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter november 1-jei hatállyal Vörös Ferenc ezredest nevezte ki megyénk főkapitányának. A főkapitánnyal többek között arról is beszélgettünk, milyen elvárásokat támaszt önmagával és az állománnyal szemben. Miként arról is, hogy nagy az információigénye, sokat kérdez, szeret vezetőként is átlátni mindent, nemcsak szemlélője, hanem részese lenni a folyamatoknak.

Nyemcsok László

Vörös Ferenc rendőr ezredes

Fotó: Bencsik Ádám

– Milyen érzésekkel érkezett Békéscsabára, Békés megyébe, hogyan találta fel magát ezen rövid idő alatt?
– Kitüntetés, hogy megyei rendőr-főkapitányságot vezethetek, de komoly döntés, változás is ez az életemben, hiszen mondhatni, az ország egyik feléből a másikba költöztem. Azért is tudtam ezt jó érzéssel megtenni, mert a családom támogat. Az ország más megyéiben szolgáló főkapitány-társaim is nagyon segítőkészek. Emellett jólesik, hogy itt, Békésben, mind a rendőrségen, mind a közéletben, a társszerveknél, intézményeknél tisztelettel, bizalommal fogadtak. Úgy gondolom, így nem lesz nehéz beilleszkednem. Jól érzem itt magam.

– Mennyire készült fel Békés megye specialitásaiból?
– Nemcsak szakmai anyagokat olvastam, hanem más, ugyancsak hiteles forrásokon keresztül is igyekeztem betekinteni az itt élők mindennapjaiba. A határrendészet új szakterület számomra, de gyorsan hozzáteszem, ez is csak részben. Ahonnan jövök, Fejér megye a sűrű autópálya-hálózat miatt érintett az embercsempészettel, a Nyugat-Európát célzó illegális migrációval. A közlekedés a szakterületem, baleset-helyszínelőként kezdtem a pályámat. Az itteni sűrű kerékpáros-forgalom nagy veszélyforrás, foglalkoznak is ezzel a kollégáim. Azt pedig látom, tapasztalom, hogy mások mellett a demográfiai, gazdasági viszonyok is befolyásolják a bűnözést. Ébernek kell lennünk, a kedvezőtlen folyamatokra a lehető legrövidebb időn belül reagálnunk kell.

–  Hogyan látja, min kell, min lehet változtatni, mindehhez milyen intézkedésekre van szükség?
– Azonnal feltűnt, hogy Békésben sok a kerékpárosokat érintő közlekedési baleset. Novemberben már eddig volt olyan hétvége, amikor nyolcból hat balesetben sérültek meg biciklisek, az egyiknél kerékpárúton ütközött össze két biciklis. Ráadásul a kollégáim elmondták, hogy az időjárás romlásával sem lesz kevesebb biciklis az utakon. Itt Békésben ősszel, télen is sokan kerékpároznak, mert ez a fő közlekedési eszközük. Ez egy itteni sajátosság. Nem úgy, mint az internetes csalások magas száma, ami, sajnos, általános jelenség. Sokan veszítenek pillanatok alatt akár milliókat is azzal, hogy idegeneknek megadják az adataikat, vagy ismeretlenek kérésére valamilyen programot telepítenek a telefonjukra, számítógépükre. Dolgunk tehát van bőven, de nem csak nekünk. Fontos lenne, hogy egyre többen fogadják meg a megelőzési tanácsainkat.

– Milyen elvárásokat támaszt önmagával és az állománnyal szemben?
– A tisztelet és a bizalom számomra elsőrangú kérdés az élet valamennyi területén. Ahogy említettem, engem itt így fogadtak, és ez örömmel tölt el. Az elvárásaimat röviden összefoglalhatom. Azt kértem, hogy mindenki tegye a dolgát, én is ehhez tartom magam. Aktívnak kell lennünk, hiszen ebben a változó világban egymást érik a kihívások. Sokszor nem egyszerű behatárolni, hogy mi várható, éppen mi a leginkább sürgető feladat, és abban milyen lépéseket kell tennünk. Ha azonban a saját területéért mindenki felelősséget érez, akkor mindig tudjuk, mi a dolgunk, és nagyobb az esélyünk arra, hogy megtaláljuk a megoldásokat.

– Milyen emberi és rendőri tulajdonságok a legfontosabbak az ön számára?
– Lojalitás, tisztesség, felkészültség. Ez a három tulajdonság elengedhetetlen. A lojalitás magában foglalja a becsületességet, törvényességet, illetve a szervezetünk, feladataink, céljaink irányába érzett elkötelezettséget. Ezek az alapjai annak, hogy felelősségteljesen lássuk el szolgálatunkat, hogy az állampolgárokért tudjunk lenni és tenni.

– Mik tartoznak elsődlegesen az önmaga elé kitűzött feladatok, célok közé?
– A szakmai céljaim közül nehéz bármit is kiemelni. Úgy gondolkodom, mint bárki más a rendőrségről. Azoknak, akik felkeresnek bennünket, azt kell érezniük, hogy érdekel bennünket a problémájuk, foglalkozunk a gondjaikkal. Tartozzon az bármilyen szakterületünkhöz, legyen az bármilyen jogsértés. Megyei rendőrfőkapitányként feladatom, hogy ehhez az aktivitáshoz támogatást adjak a munkatársaimnak. Úgy tudjunk együtt dolgozni, hogy közben ne veszítsük el az érdeklődésünket. Tudjuk táplálni a motivációnkat, a nehéz időszakokban is legyen miből töltekeznünk, erősödnünk.

– Felvette-e már a megye önkormányzataival, polgármestereivel, az országgyűlési képviselőkkel a kapcsolatot? Mennyire tartja fontosnak a velük való kapcsolatot?
–  Az első dolgaim egyike volt összehívni a járási közbiztonsági, egyeztető fórumokat. Szolgálati elfoglaltságaimtól függően a legtöbbön személyesen veszek részt. Amikor helyettesítenek engem, részletes tájékoztatást kapok az elhangzott észrevételekről. A fórumok mellett sokakkal találkoztam már, és fogok is majd. Elvszerű együttműködésre törekszem mindenkivel, aki tud, és szeretne tenni a megyében élők biztonságáért. A partnerség, a segítő, jobbító szándék, a törvényesség mentén fogom alakítani a főkapitányság egyébként is kiegyensúlyozott kapcsolatait.

– A lakosság napi gondjaival, bajaival milyen fórumokon fordulhat önhöz?
– A területük biztonságával kapcsolatos kérdéseket a rendőrkapitányok, a helyben dolgozó rendőrök, körzeti megbízottak kiválóan ismerik. Bízom bennük, a szakértelmükben. Ha valamiben nem tudnak rövid időn belül megnyugtatóan előre lépni, rendészeti és bűnügyi helyetteseimmel állunk rendelkezésre. A szükséges támogatást mielőbb igyekszünk megadni, az erőinket oda összpontosítani.

– Sikeres pálya áll ön mögött. Mi ennek a titka, mit tud hasznosítani, tovább vinni ebből Békés megyében?
– Különösebb titkot nem tudok elárulni, talán annyit, hogy nagy az információigényem. Sokat kérdezek, szeretek vezetőként is átlátni mindent, nemcsak szemlélője, hanem részese lenni a folyamatoknak. Természetesen mindezt úgy, hogy közben vezetőtársaim, munkatársaim önállóságát ne korlátozzam. Ez az egyensúly, úgy érzem, eddig bevált. Minél több információ áll a rendelkezésemre, annál megalapozottabb döntéseket tudok hozni, annál több szempontból tudok kiindulni a munkánk értékelésekor, a jövő tervezésekor. Nem utolsó sorban annál inkább látom a munkatársaim erőfeszítéseit, és így több lehetőségem van ösztönző, pozitív visszajelzéseket adni számukra.

– Miként gondolja a kommunikációt a lakossággal, a médiával, milyen elképzelései vannak ezzel kapcsolatban?
– Hiszek a hiteles, tartalmas, időszerű kommunikáció erejében. Természetesnek tartom, hogy mindenki kíváncsi arra, mi történt a környezetében, mi miatt volt rendőri intézkedés ott, ahol él vagy éppen járt. A sajtó fontos közvetítő, és jó eszköznek tartom a közösségi médiát is. A Facebookon „Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Információs Portál” néven van is egy felületünk. Arra törekszünk, hogy a sértettek és a nyomozás érdekének szem előtt tartásával, az adatvédelmi és egyéb jogszabályok betartásával élénk, élő kapcsolatunk legyen a sajtó munkatársaival, illetve a Békés megyében élőkkel.

– Mit tudhatunk a családjáról? Kötik-e valamilyen korábbi családi, baráti emlékek, élmények Békés megyéhez, van-e valamilyen kötődése ehhez a térséghez?
– Korábbi élmények nem kötnek Békés megyéhez, a szakmai kapcsolatokon kívül családi, baráti szálon sincs itteni kötődésem. Szeptember elseje óta élek itt, feleségem is csatlakozik hozzám hamarosan. Ő jogász, és szintén a közszolgálatban, az adóhatóságnál dolgozik. Félmaratoni futók vagyunk, a sport fontos része az életünknek. Lányunk például úszásban megyei diákolimpiai bajnok lett, az országoson a döntőbe jutott, majd sakkozott, balettozott, tavaly pedig akrobatikus rock and roll csapatával országos bajnokok lettek. Tanulmányai őt Budapesthez kötik, az ELTE sportszervező szakára jár. Fiunk az idén végzett a Budapesti Gazdaságtudományi Egyetemen külkereskedelem és marketing szakon. Most nyelvtanulásban jeleskedik, tervei őt is a fővároshoz, illetve a Dunántúlhoz kötik.

– Ha Fejér megye, akkor Székesfehérvár és Videoton is. Csak a munkája, a meccsek biztosítása miatt foglalkozott focival vagy rajongó is?
– Sokáig futballoztam, szeretem a labdarúgást. A Békéscsaba Előre 1912 csapatának is drukkolok, sőt, a Soroksárral való nyertes találkozó után mondtam is a vezetőtársaimnak: szeretném, ha élvonalbeli mérkőzéseket kellene biztosítanunk itt, a Kórház utcában. Legyen így mielőbb, állunk elébe. Hallottam a békéscsabai röplabdások sikereiről is, és abban is reménykedem, hogy női kézilabdában is lesznek még a korábbihoz hasonló nagyszerű Békés megyei sikerek. Sportszerető emberként minden versenyzőnek, csapatnak a legjobbakat kívánom.

– A gasztronómia, melyben megyénk ugyancsak erős, mennyire érdekli? Hallott-e már a kolbász- és a pálinkafesztiválról, járt-e az idei rendezvényeken?
– Nem jártam, de a csabai és a gyulai kolbászról, a kiváló pálinkákról hallottam, és ízelítőt is kaptam belőlük. Azt is tudom, hogy a megyének többszörös olimpiai érmes szakácsválogatottja van, és a siker titka a szakértelem mellett az, hogy igyekeznek a megyében megtermelt, készített kiváló minőségű alapanyagokat használni. Ha élhetek egy hasonlattal: bizonyos tekintetben a közbiztonság is egy alap, egy összetevő. Ha jó, akkor az egyes térségek fejlődését elősegítő tényező. Azért dolgozok munkatársaimmal, hogy olyan minőségű, szintű biztonságot szolgáltassunk, amely szilárd alapja Békés megye gyarapodásának, az itt élők boldogulásának.

Névjegy

Vörös Ferenc a Budapesti Műszaki Egyetemen közlekedésmérnökként szerzett diplomát, majd rendőrtiszti tanulmányokat folytatott. Hivatásos szolgálatát 1992-ben a Siófoki Rendőrkapitányságon baleset-helyszínelőként kezdte, majd közrendvédelmi területen dolgozott, 1999-ben a Székesfehérvári Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője lett. Vezette a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdasági Igazgatóság Műszaki Osztályát, valamint a Gárdonyi Rendőrkapitányságot is. 2007 augusztusától a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettesi beosztását töltötte be. Magyarország köztársasági elnöke 2016-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje Katonai Tagozata kitüntetést adományozta számára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában