Iparkamara

2022.11.04. 20:54

Falaztak, vakoltak, szigeteltek a Békéscsabán mestervizsgázó kőművesek

Falazás, vakolás, szigetelés és betonkeverés – ilyen feladatokat kapott többek között az a tíz kőműves, akik mestervizsgát tettek pénteken a BSZC Kós Károly Technikum és Szakképző Iskola Ipari úti tanműhelyében.

Licska Balázs, [email protected]

Így készültek a mesteri munkák: tíz kőműves tett vizsgát a kamara által meghirdetett képzést követően pénteken a BSZC Kós Károly Technikum és Szakképző Iskola Ipari úti tanműhelyében

Fotó: Für Henrik

Apa-fia párosként érkezett Sarkadról a vizsgára, valamint az azt megelőző képzésre Komróczki László és ifjabb Komróczki László, akik egy négytagú családi vállalkozásban ténykednek. Egymást beszélték rá arra, hogy jelentkezzenek a mesterképzésre. Szakmai kihívásként, elismerésként fogták fel a tanfolyamot, és ami a legfontosabb volt számukra, hogy mesterként olyan munkákat is elvégezhetnek majd, amilyenekre eddig nem volt lehetőségük.

 

– Lehet, hogy piszokkal, kosszal jár a munka, de nincs annál nagyobb öröm, amikor egy megépült vagy felújított háznál látom a tulajdonost mosolyogni – hangsúlyozta az 53 éves édesapa, aki 17 éves kora óta van benne a szakmában. A 25 éves fia hozzátette, hogy pár éve édesapjával együtt dolgozik, jól kiegészítik egymást. Mindig is vonzotta a hivatás, kicsi kora óta benne van, sokszor ment ő is az építkezésekre édesapjával, így beleszeretett. Szereti a munkával járó pörgést is.

Az újkígyósi Árgyelán János egyéni vállalkozóként ténykedik, burkoló és kőműves egyaránt, és érdekesség, hogy mindkét szakmában pénteken tette le a mestervizsgát. A tevékenységének bővítését tervezte, illetve a tanulók foglalkoztatásában, az utánpótlás nevelésében is látott lehetőséget, ezért jelentkezett a nyár óta zajló képzésre. Kiemelte: élvezte az előadásokat, hiszen kiváló szakemberektől kapott ismereteket, és nagyon sokat tanult.

Elmondta, hogy a burkolói vizsgán több feladatot kapott: falat burkolt – mint egy fürdőszoba sarkánál –, de a térburkolási ismereteire ugyancsak kíváncsiak voltak, illetve laminált padlót szintén rakott le. A kőművesi számonkérésen pedig falazott, vakolt, szigetelt, illetve betonozott. Hozzátette, hogy mindkét szakma kemény fizikai munkával jár, a fiatalok nem igazán döntenek ezen hivatások mellett, pedig szükség lenne az utánpótlásra, és most – mint fogalmazott, szerencsére – rengeteg a megrendelés is.

A vizsgabizottság egyik tagja, Fabisz Márk ismertette, öt óra állt a mesterjelöltek rendelkezésére, hogy elvégezzék a meghatározott munkákat. Adtak nekik falazási, vakolási, szigetelési, valamint ezekhez kapcsolódó feladatokat. Hozzáfűzte: ahhoz, hogy ezeket elvégezze egy kőműves, nincs szükség mesterlevélre, a vizsgán viszont olyan produktumokat vártak el a mesterjelöltektől, amelyek hiba nélküliek. A gyakorlati készségeik mellett elméleti tudásukról szintén számot adtak a szakemberek: előzetesen kaptak és végre is hajtottak egy projektfeladatot, amit a vizsgabizottság véleményezett, és a vizsga keretében a jelöltek be is mutatták azt.

 

Jogot és marketinget is tanultak

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara több szakmából – a kőművestől a fodrászon át a villanyszerelőig – hirdetett meg mestervizsgákat, amelyekre hónapok óta készülnek a szakemberek. Vannak olyan képzések, amelyekre nemcsak Békés megyéből, hanem a fővárosból, sőt a Dunántúlról is érkeztek. Ahhoz, hogy valaki mesterképzésre jelentkezhessen, több éves szakmai gyakorlat szükséges. A jelöltek a szakmai tárgyakon túl pedagógiával, joggal, vállalkozásismerettel, marketinggel, adó- és társadalombiztosítási kérdésekkel szintén foglalkoznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában